Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za pád výťahu v Humennom môže technik, rodina chce 100 000 €
Zdielať na

Za pád výťahu v Humennom môže technik, rodina chce 100 000 €

HUMENNÉ / Rodičia Šimonka, ktorý zomrel po páde do výťahovej šachty na humenskej poliklinike, začali boj o odškodné. Na súde podali žalobu a žiadajú, aby spoločnosť, ktorá polikliniku vlastní, vložila do zábezpeky súdu 100 tisíc eur.

Rodina chce 100 000 €

Zo všeobecného ohrozenia je obvinený revízny technik, ktorý za výťahy zodpovedal. Rodičia nebohého chlapčeka sa však vec rozhodli riešiť nielen v trestnej, ale aj v občiansko-právnej rovine. "V danej veci podali žalobcovia na Okresný súd Humenné žalobu na ochranu osobnosti," uviedol hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

"Domáhať sa ochrany osobnosti v takomto prípade majú rodičia ako pozostalí dieťaťa. Zásahom do rodinného života bola smrť človeka, konkrétne dieťaťa," uviedla advokátka Zuzana Lodová Amrichová. Rodičia podľa všetkého budú žiadať nemajetkovú ujmu.

Okresný súd v Humennom požiadali o vydanie predbežného opatrenia na zákaz prevodu nehnuteľnosti pre majiteľa polikliniky. Súd im vyhovel. To ale nie je všetko. "Taktiež podali aj návrh na vydanie predbežného opatrenia, že žalovaný je povinný vložiť do úschovy súdu 100 tisíc eur," uviedol Drimák.

S tým však okresný súd nesúhlasil. Rodičia sa ale odvolali. Rozhodovať bude Krajský súd v Prešove. "K žalobe sa vyjadrovať nebudeme," prezentoval stanovisko spoločnosti NBP, s.r.o, majiteľ budovy.

Suseda: bol to milý chlapček

Rodičov nebohého Šimonka v byte nevídať. Nevieme, akú výšku náhrady budú žiadať a podľa advokátky je to exaktne v podstate nevyčísliteľné, keďže hodnota ľudského života sa v peniazoch stanoviť nedá.

Všetko bude závisieť od rozhodnutia súdu. "Priznanie náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch nemá byť vyjadrením náhrady za život, má slúžiť len na kompenzáciu následkov vzniknutej ujmy, traumy," dodala advokátka.

"On bol veľmi milý chlapček, taký čiperný, taký veselý. Keď som sa sním stretla na dvore, tak mi s veľkou radosťou ukazoval, ako vie vliezť do kočíka aj vyliezť von, tak taký bol natešený," opisuje malého Šimonka suseda.

Výmena výťahov do konca roka 

Majiteľ budovy avizoval výmenu výťahov. Do výberového konania sa prihlásilo 10 firiem. Zákazku za približne 200 tisíc eur nakoniec dostala americká firma, ktorá patrí k najväčším výrobcom výťahov na svete. "Prvý výťah novej generácie bude vymenený do konca júna. Do konca roka 2014 by mali byť vymenené všetky výťahy. Prepravná kapacita sa tým strojnásobí," uviedol majiteľ budovy polikliniky sa v stanovisku spoločnosti. Súčasťou dodávky je aj likvidácia starých výťahov. Tie by mali skončiť v zberných surovinách.

Téme sa venuje reportérka Jana Veľasová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy