Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výťah smrti. Poznáme prvé výsledky vyšetrovania
Zdielať na

Výťah smrti. Poznáme prvé výsledky vyšetrovania

HUMENNÉ / Po dvoch mesiacoch od tragédie v Humennom, pri ktorej prišiel o život maličký Šimonko, poznáme prvé výsledky vyšetrovania od inšpektorov práce. V poliklinike skontrolovali všetky výťahy a zistili 10 nedostatkov, medzi nimi aj veľmi závažné. Príčina nešťastia sa však stále nedá jednoznačne určiť. Otec nebohého chlapčeka zvažuje právne kroky.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Nedočkal sa ani ospravedlnenia

Nešťastiu nik nedokázal zabrániť. Marek, Šimonkov otec, sa pri tragédii zranil a ako povedal, s rukou stále chodí na rehabilitácie. Ďalšie kroky zváži po rozhovore s právnikom. Priznal, že ho mrzí, že sa od majiteľa budovy nedočkali ani len ospravedlnenia či sústrastného listu. Spoločnosť, ktorá humenskú polikliniku vlastní, situáciu nekomentuje.

Podľa našich zistení polícia už má v rukách výsledky súdno-znaleckého posudku z odboru stavebníctva. "Vyšetrovateľ momentálne vyhodnocuje nové skutočnosti v prípade. Je pravdepodobné, že vo vyšetrovaní nastane posun," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Bez kontroly elektrického prívodu

Zároveň ale pracujú aj s výsledkami od inšpektorov práce. Tí kontrolu ukončili v piatok. Prezreli dokumentáciu a technický stav všetkých 5 výťahov. Zistili 10 nedostatkov. Sedem z nich už majiteľ budovy odstránil.

"Boli to aj závažné nedostatky, že chýbali prehliadky v medziobdobí prehliadok," tvrdí hovorkyňa Inšpektorátu práce Katarína Timková. Zistili tiež chýbajúce úradné skúšky, ale aj to, že chýbala kontrola elektrického prívodu. Stále sa však nedá jednoznačne povedať, či za tragédiou stoja práve tieto pochybenia.

Čakajú bábätko

Presnú príčinu tragédie a dôvod, prečo výťah zlyhal, definitívne povie až výsledok policajného vyšetrovania. Ten bude vychádzať aj z výsledkov z výskumného ústavu dopravného, kde preskúmajú riadiacu jednotku výťahu.

Aj keď sú závery inšpektorov práce známe a väčšinu nedostatkov už majiteľ budovy odstránil, malému Šimonkovi to nepomôže. Viac radosti do života zarmútených rodičov možno prinesie dieťa, ktoré by matka nebohého chlapca mala podľa našich zistení priviesť na svet začiatkom budúceho leta.

1,5-ročný Šimonko bol na poliklinike spolu so svojimi rodičmi. Keď došlo k tragédii, boli práve vo výťahu na 6. poschodí. Chlapček vypadol z kočíka a spadol do výťahovej šachty hlbokej 18 metrov. VIAC TU.

Téme sa venuje reportérka Jana Veľasová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy