Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na výťah smrti si posvietili inšpektori. Verzii tragédie je mnoho
Zdielať na

Na výťah smrti si posvietili inšpektori. Verzii tragédie je mnoho

HUMENNÉ / Slovenskom otriasla tragédia z Humenného, pri ktorej prišiel o život ani nie dvojročný Šimonko. Chlapec zrejme pre technickú poruchu výťahu spadol priamo do šachty. Na výťah si posvietili inšpektori práce. Verzií, prečo k tragédii došlo, je viacero.

Revízia nestačí, musia kúpiť nové

Ešte v deň tragédie prišiel na miesto aj súdny znalec. Podľa našich zistení mali stokrát urobiť pokus, či sa výťah správa tak, ako by mal. A zariadenie stokrát zareagovalo správne. Na 101. pokus ale výťah zlyhal.

Aj keď mali všetky výťahy platnú revíziu, ktorou prešli len pred pár týždňami, nie je vylúčené, že čo i len jediná súčiastka sa odvtedy mohla opotrebovať tak, že došlo k poruche. "Také staré výťahy na takú kapacitu ľudí, ktorá tu denne chodí, by mali byť dávno nové, lebo to ide o ľudské životy," tvrdí pacientka nemocnice.

Výťah má svoje špecifické nastavenia

Majiteľ dal napriek platným revíziám urobiť ďalšie, kontrolné. Výťahy nimi opäť prešli. "Cez víkend nám urobili revízie firmy, ktoré sú na to oprávnené. Prebehlo rozsiahle prešetrovanie možnej technickej príčiny," vysvetľuje majiteľ polikliniky Peter Nízky.

Príčinou tragédie môže byť ale napríklad aj to, že nákladný výťah má svoje špecifické nastavenia. "Je nastavený servisným technikom na určitú váhovú záťaž," dodáva Nízky.

Výsledky budú známe o mesiac

Ak by teda vo výťahu bola aspoň 40-kilová záťaž, je takmer vylúčené, že by sa samovoľne pohol smerom hore. Tragédia je ale to, že všetci vrátane otca vystúpili a ako posledný prišiel na rad malý Šimonko v kočíku, teda záťaž s hmotnosťou približne 15 kíl. A práve toto minimálne zaťaženie mohlo spôsobiť, že výťah reagoval na privolanie z vyššieho poschodia.

Okrem polície nešťastie prešetrovali aj inšpektori práce. Na mieste skúmali hlavne bezpečnosť technického zariadenia. To ale nie je všetko. "Vyžiadajú si aj príslušnú dokumentáciu k týmto výťahom, teda technickú dokumentáciu a samozrejme všetky správy, ktoré sa týkajú revízií a skúšok na tieto zariadenia," dodáva hovorkyňa Inšpektorátu práce Katarína Timková.

Závery inšpektorov práce budú známe najneskôr do 30 dní. O čosi dlhšie ale budeme čakať na výsledky policajného vyšetrovania, a to z dôvodu rozsiahleho dokazovania.

Téme sa venuje reportérka Jana Veľasová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy