Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
V Zemianskej Olči je len maďarská škola, Slováci cestujú na vlastné náklady
Zdielať na

V Zemianskej Olči je len maďarská škola, Slováci cestujú na vlastné náklady

ZEMIANSKA OLČA / Na Slovensku sú dediny, v ktorých je len škola s menšinovým vyučovacím jazykom. Deti, ktorých rodičia chcú, aby sa učili v slovenskom jazyku, musia cestovať do inej obce. Na preplatenie cestovného, ktoré sa vypláca na základe ministerskej smernice, ale nárok nemajú.

Autobusovú zastávku zriadili priamo pred školou. Ministerstvo ale všetkým deťom cestovné neprepláca.

Dochádzanie za vzdelaním

Viac ako polovica z 85 žiakov dochádzajúcich z okolitých dedín do základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským z Zemianskej Olči dopláca na ministerskú smernicu.

"V žiadnom prípade nie je nárok, keď sa v obci nachádza základná škola, síce s iným vyučovacím jazykom, ale to smernica nerieši," ozrejmuje otec dvoch synov Ján Csicsai.

"Nikdy sa neposkytovali finančné prostriedky na dopravné žiakom základnej školy, ak je v obci zriadená základná škola," potvrdzuje Martina Slušná z ministerstva školstva.

Vyučovací jazyk

Že ide napríklad o školu s vyučovacím jazykom maďarským, nikoho nezaujíma. "Podľa môjho názoru je to diskriminácia slovenských detí na Slovensku," myslí si matka dvoch detí Denisa Baloghová.

"My sme tu taká zberná škola, pretože od Komárna po Dunajskú Stredu sme jediná slovenská škola v okrese na tento smer. V prípade našej školy ide o 48 detí, ktorým nebude preplatené cestovné," potvrdzuje Dagmar Janišová zo základnej školy v Zemianskej Olči.

Rodič tak musí platiť cestovné z vlastného, aj keď iným ho štát prepláca.

"Tu nejde o to, kto je akej národnosti, ale ak rodič chce, aby dieťa ovládalo štátny jazyk dokonale, bude za to potrestaný," dodáva Ján Csicsai.

Na pleciach obce

Ministerstvo tvrdí, že obec má vytvoriť podmienky na výchovu a vzdelávanie pre žiakov národnostných menšín, ale aj pre vzdelávanie žiakov v štátnom jazyku.

"Všade si ľudia môžu zažiadať, s tým, či im starosta vyjde v ústrety, či na to budú peniaze a keď to nakoniec zrátajú, bude to niekoľkonásobne drahšie, ako preplatiť pár lístkov," dodáva Csicsai.

"Ministerstvo školstva o tomto druhu požiadaviek vie a vyhodnocuje, ako ich bude v budúcnosti riešiť," informuje Slušná.

Viacerí rodičia môžu na dotácie na školský autobus pre svoje deti zabudnúť, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy