Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výpoveď dnes podalo 189 sestier v trenčianskej nemocnici
Zdielať na

Výpoveď dnes podalo 189 sestier v trenčianskej nemocnici

TRENČÍN / Vo Fakultnej nemocnici Trenčín podalo v pondelok výpoveď 189 sestier. Informovala o tom Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

“Veríme, že čo najskôr budú nasledovať ďalšie výpovede,” uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová.

Spolu tak v slovenských nemocniciach sestry a pôrodné asistentky k pondelku podali 1 185 hromadných výpovedí. Ako zdôraznila Lazorová, sestry v žiadnom prípade nežiadajú zníženie platov, ale požadujú zvýšenie miezd každé tri roky, pričom trvajú na zvyšovaní miezd na základe odpracovaných rokov.

Začali v Žiline

Sestry žiadajú, aby sa prijali také účinné opatrenia proti rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve, aby sa peniaze využívali efektívne, a aby sa o pacientov staral dostatok zdravotníkov, lebo inak je pacient ohrozený.

Hromadné výpovede spustili sestry zo Žiliny v stredu 25. novembra, keď prvých 200 dalo výpovede. Následne v piatok 27. novembra odovzdali 382 výpovedí v Prešove a 92 výpovedí v bojnickej nemocnici. Neskôr padli hromadné výpovede v Košiciach (64), v Trnave (106) a v Poprade (120).

Zlý zákon

Ministerstvo zdravotníctva však kontruje, že výpoveď v štátnych nemocniciach stiahlo k pondelku celkovo 70 sestier a ďalšie sa zaujímajú o právnu pomoc pri sťahovaní výpovede.

Sestry začali podávať výpovede podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, pretože schválený zákon z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý upravuje platy zdravotníckych pracovníkov, je zlý. Ako vysvetlila minulý týždeň šéfka odborov Monika Kavecká, nerieši základný problém sestier v zdravotníctve, a to, že minimálny počet ľudí chce robiť kariéru ako sestra.

Pozrite si reportáž redaktorky Márii Ölvedyovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy