Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister Čislák už zmení málo. Sestrám hrozí, že zostanú bez práce
Zdielať na

Minister Čislák už zmení málo. Sestrám hrozí, že zostanú bez práce

Približne 8 týždňov zostáva ministrovi Čislákovi na to, aby uhasil problém s výpoveďami asi tisícky zdravotných sestier. Tie sa rozhodli pritlačiť na vládu krátko pred voľbami. Podľa analytika to však nie je najšťastnejšia taktika. Minister vraj môže zmeniť už len málo a sestričkám hrozí, že zostanú bez práce.

Rok 2011 viac 1 400 lekárov po celom Slovensku sa rozhodlo dat výpovede. Stalo sa tak 4 mesiace pred voľbami. Hoci sa môže zdať postup rovnaký ako dnes u sestier, nie je tomu celkom tak. Podľa analytika sú sestry v horšej pozícii ako lekári pred 4 rokmi.

V tisícoch eurách

"1. februara môžu zostať bez práce a narozdiel od lekárov, ktorí sú mobilnejší a majú možnosť v Nemecku pracovať za vyššiu mzdu, ten rozdiel v plate sestry je podstatne menší a nemusí sa im to vyplatiť, cestovať," tvrdí analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay.

Sestry tvrdia, že záujem o ne je aj v zahraničí a ponuky na pracovných portáloch ich lákaju na naozaj lukratívne platy. "Platy sú ponúkané v tisícoch eurách," povedala hovorkyňa portálu profesia.sk Marcela Glevická.

Frustrácia sestier

"Sestrám rástli za posledných 10 rokov mzdy rýchlejšie než priemernému Slovákovi. Neznamená to, že dnes sú tie mzdy na uspokojivej úrovni, rozumiem frustrácii sestier," hovorí Szalay.

TV JOJ

"Máme 671 eur základny plat priemerný," informuje prezidentka komory sestier a pôrodných asistentiek. Počas uplynulých 10 rokov odišlo zo systému 20 percent sestier. Nie všetky síce robia prácu zdravotných sestier, z mnohých sa stali napríklad opatrovateľky.

Rútia sa do záhuby

Napriek tomu, že nemocnice musia dodržiavať personálne normatívy, OECD Slovensku ešte minulý rok vyčítalo, že sestier máme málo. Kým na Slovensku pripadá na 1 000 obyvateľov 5,9 sestry priemer, v krajinách OECD je 8,8.

Švajčiari majú 16,6 a škandinávske krajiny nad 15 sestier na 1 000 obyvateľov. Nemocnice však tvrdia, že sestier majú dosť, sestry sú však podľa ich slov preťažené a nútené robiť nadčasy. "Tieto nemocnice sa rútia do záhuby, tých sestier je malo," hovorí Monika Kavecká zo sesterských odborov.

Prvá výplata po novom

Za sestry vo výpovediach už dnes nemocnice hľadajú náhrady, ministerstvo zase vyčkáva a očakáva, že ich presvedčia platové dekréty a prvá výplata po novom. Analytik tvrdí, že na novú legislatívu zrejme sestry čakajú v tomto volebnom období zbytočne.

Sestry mohol ešte zachrániť premiér. Ich zvýšenie platov sa ale do tretieho predvolebného sociálneho balíčka nedostalo.

Téme sa venuje redaktorka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy