Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kiska: súčasná spoločnosť stratila rešpekt k vzdelávaniu i učiteľom
Zdielať na

Kiska: súčasná spoločnosť stratila rešpekt k vzdelávaniu i učiteľom

Zdroj: SITA

VYSOKÉ TATRY / O zmene školstva sa nedá hovoriť bez peňazí, uviedol to dnes prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý vystúpil s príhovorom počas 7. zjazdu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.

Prezident sa nestotožňuje s názorom niektorých politikov, že ak chce mať nejaká obec kvalitné školstvo, mala by dať lepšie platy učiteľom. Školstvo musí byť podľa jeho slov poňaté ako základný osud našej krajiny. "Školstvo musí byť postavené ako priorita vlády, i našej spoločnosti. Je úlohou všetkých nás, ale v prvom rade tých, ktorý rozpočet tvoria, aby školstvo bolo postavené tak, aby mohlo napĺňať úlohu, ktorú v ňom vidíme," uviedol prezident.

Komplexná otázka financovania školstva v sebe zahŕňa podľa Kisku viacero aspektov, od celkovej sumy, ktorá býva na školstvo vynaložená až po samotné zjednotenie školstva. "Dnes je školstvo financované z rôznych ministerstiev a ja tomu absolútne nerozumiem, ako môžu niektoré osemročné gymnázia spadať pod ministerstvo vnútra," povedal.

Bez rešpektu

Zastáva názor, že na školstvo je potrebné vyčleniť jasný balík a spraviť v tom poriadok. Prehodnotiť je podľa neho dôležité aj samotné financovanie od počtu študentov, ktoré "vytvára nepriaznivé javy či na gymnáziách, na stredných školách, vysokých školách a univerzitách".

Podľa slovenského prezidenta súčasná spoločnosť stratila rešpekt k vzdelávaniu i učiteľom. "Tento rešpekt aj úcta nám chýba často aj od štátu, od tých, ktorí školstvo ako také formujú a mali by mu dávať smer," povedal. Rovnako aj podpora vo verejnosti je podľa jeho slov malá.

"Ak sa dnes opýtate verejnosti, čo ju najviac trápi, tak školstvo je až niekde na piatom mieste. Žiaľ, mnohí naši politici fungujú na princípe, že budú podporovať a hovoriť len o tom, o čom hovoria naši voliči. A ak naši voliči necítia toto, ako problém, tak to potom nie je problém ani pre nás," povedal ďalej prezident, pričom on sám to označil za obrovskú chybu.

Nízke platy

Prezident tiež skritizoval nástupný plat učiteľov, ktorý podľa neho odrádza aj mnohých mladých ľudí, aby študoval na pedagogických fakultách. Pre mnohých z nich sú podľa neho takéto školy len druhou či treťou voľbou, často ich navštevujú len preto, že sa na inú školu nedostali.

Ako dobrý príklad však uviedol fungovanie školstva vo Fínsku, ale aj v ďalších štátoch vo svete, ktoré navštívil. Poukázal však aj na rôzne pobočky zahraničných podnikov, ktoré sú na Slovensku, a ktoré vysoko oceňujú vzdelanie ľudí v našej krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy