Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slobodu si musíme chrániť. Slovensko si pripomenulo 17. november 1989
Zdielať na

Slobodu si musíme chrániť. Slovensko si pripomenulo 17. november 1989

BRATISLAVA / Sedemnásty november sa niesol v znamení mnohých spomienkových akcií - pri pamätníkoch, v kostoloch, aj na námestiach. Ale mladí ľudia aj tento rok v dave chýbali. Tento deň mal ale okrem slobody aj príchuť hrozby terorizmu.

Pamätník popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskom Ružinove bol jedným z prvých miest, kde si ľudia pripomenuli udalosti spred roku 1989.

"My, čo sme stáli na tribúne, sme boli napokon poslednými v rade, pred nami mnohí sa slobody nedožili," povedal protagonista nežnej revolúcie Ján Budaj.

Výnimočné udalosti

V tom istom čase predseda národnej rady otvoril unikátnu výstavu transparentov, ktorými ľudia mávali na námestiach a krátko na to už bili kostolné zvony.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský odslúžil omšu za obete komunistického režimu.

Deň nostalgie

Vrcholom osláv ale bolo stretnutie pri pamätníku Brány Slobody na bratislavskom Devíne, kde sa po viac po viac ako roku v úzadí objavil ťažko chorý rímsko katolícky kňaz Anton Srholec.

Bol to deň nostalgie, spomienok, aj sĺz a jedného veľkého sklamania dneška. Zástupy uvedomelých mladých ľudí a študentov by ste tu ale nenašli. Len s výnimkou niekoľkých mladých ľudí - väčšinou detí v sprievode rodičov, skautov v sprievode vedúcich a tých, ktorých oficiálne pozvali.

Fico so študentami

Ďalšia akcia v rámci osláv 17. výročia sa konala na Úrade vlády, kam premiér Robert Fico pozval, ako špeciálnych hostí študentov vysokých škôl.

Čakal ich tu slávnostný obed a počas neho diskusia s politikmi o aktuálnych témach.

"Pred rokom 1989 boli veci zlé, na tie treba zabudnúť a odsúdiť, ale boli aj veci hodné nasledovania predovšetkým v sociálnej oblasti," povedal Fico.

"Mladí slobodu, žiaľ, berú ako samozrejmý jav. My, ktorí sme žili za socializmu to tak neberieme," vyhlásil prezident Andrej Kiska.

Iný význam

Viacerí politici priznali, že tento rok má pre nich 17. november silnejší význam ako roky pred tým.

Dvadsaťšesť rokov staré spomienky opäť oživili práve udalosti posledných dní, keď na Európu zaútočil terorizmus. "O to viac musíme pripomínať hodnoty demokracie, za ktoré za v 17. novembri bojovali," zdôraznil predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy