Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezident Andrej Kiska ochutnal cícerovú nátierku z kauzy botulotoxín
Zdielať na

Prezident Andrej Kiska ochutnal cícerovú nátierku z kauzy botulotoxín

BANSKÁ BYSTRICA / Prezident Andrej Kiska navštívil banskobystrickú spoločnosť Lunter, (predtým Alfa Bio), označenú Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) ako pôvodcu mimoriadne nebezpečného ochorenia – botulizmu.

Ešte začiatkom augusta tohto roku hospitalizovali vo vážnom stave 43-ročného muža s podozrením na otravu botulotoxínom, ktoré sa v plnej miere potvrdilo. Pacient deň predtým konzumoval cícerovú nátierku od spomínaného výrobcu.

Pozastavená distribúcia

Hygienici objavili nebezpečných mikrobiálnych pôvodcov v obale nátierky. Na ich podnet Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu cícerovej nátierky s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov. Vedenie spoločnosti celý tento postup spochybnilo na základe rozborov vykonaných na jej podnet v Ostrave. Záujem o ich výrobky však výrazne klesol, čo znamenalo negatívny ekonomický dopad.

Prezident Andrej Kiska označil spoločnosť ako úžasný rodinný projekt, ktorý funguje už 25 rokov a je u nás lídrom v produkcii výrobkov zdravej výživy. Ocenil, že tu vzniklo 150 pracovných miest a že ide o rýdzo slovenský nápad a o slovenské výrobky.

Kiska chce diskusiu

Svoju návštevu zdôvodnil tým, že štát musí vytvárať pre malých a stredných podnikateľov, ktorí vytvárajú prevažnú väčšinu pracovných miest, čo najlepšie podmienky. V súvislosti s prípadom výskytu botulotoxínu Kiska uviedol, že "je dôležité vyvolať odbornú diskusiu medzi kontrolnými orgánmi verejnej správy a medzi výrobcami, predajcami a dodávateľmi, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali“.

Táto požiadavka je uvedená aj v písomnom vyhlásení, ktoré dnes vedenie firmy zverejnilo. Ďalej je zdôraznená nutnosť, aby bola komunikácia transparentná a jasne majú byť stanovené procesy, práva, povinnosti a hraničné situácie kontrolným orgánom, ako aj firmám v pozícii účastníkov konania.

Prvoradá obnova výroby

Zástupca spoločnosti Ondrej Lunter dnes novinárov informoval, že otázka žaloby na zástupcov verejnej správy nie je teraz podstatná. Prvoradé je obnovenie výroby v plnom rozsahu, pretože momentálne je len polovičná. Na Slovensku im klesol odbyt výrobkov o tridsať a v Čechách až o päťdesiat percent. "Zatiaľ sme prepustili len niekoľko agentúrnych pracovníkov, ďalšie prepúšťanie neplánujeme,“ dodal.

Štyridsaťtriročný muž z Banskej Bystrice ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Pacienta následne hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus.

Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na internú kliniku. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny. "Jedná sa teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu,“ povedala na začiatku celého prípadu vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová.

Vo svojom poslednom vyhlásení odborní pracovníci úradu uvádzajú, že k prípadu ochorenia na botulizmus u 43-ročného muža už povedali všetko podstatné a potrebné a za svojimi doterajšími tvrdeniami si v plnom rozsahu stoja.

V továrni bola s prezidentom reportérka Katarína Kováčiková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy