Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Nebezpečná cesta pod Strečnom. Pripravte sa na uzávierku
Zdielať na

Nebezpečná cesta pod Strečnom. Pripravte sa na uzávierku

STREČNO / Geologický prieskum v nedeľu vylúčil dopravu z cesty okolo Strečna od rána až do popoludnia. Na brale nad cestou pracovali horolezci. Odborníci totiž bádajú posúvajúci sa skalný masív. Hrozí nebezpečenstvo, že kamene z neho sa môžu uvoľniť a spadnúť na frekventovanú cestu.

V chladnom počasí skúmala bralo partia šiestich horolezcov. Striedali sa. Vždy bol jeden zavesený na lane a dvaja ho istili. Kým vyšli na hradné múry, prešli špeciálnym školením. Aby vedeli, čo konkrétne majú robiť.

"Merajú sa všetky porušenia a diskontinuity, smer puklín," informoval Miroslav Novotný z firmy, ktorá prieskum zabezpečovala.

Dôležitou súčasťou inžiniersko-geologického prieskumu budú aj ďalšie merania. "Laserové merania, ktoré budeme robiť z druhej strany Váhu, kde budeme merať štrbiny a odchýlky, ktoré by mohli vznikať," vysvetlil minister životného prostredia Peter Žiga.

Ďalšie uzávierky

Až keď dokončia celý prieskum, budú odborníci presne vedieť, ako zabezpečiť bralo.

Pripravené majú viaceré možnosti. Potom sa rozhodnú pre tú najvhodnejšiu z nich. "Cez kotvenie a cez mikropiloty, cez natiahnutie sietí," vymenúva Žiga.

V rámci tohto prieskumu nebola nedeľná uzávierka cesty pod Strečnianskym hradom tou poslednou.

"V pondelok bude znova zasadať minikrízový štáb, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Pravdepodobne bude znova nedeľa odstavená," povedal prednosta okresného úradu Žilina Vladimír Macášek.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy