Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kamery v policajných autách zachytia všetko, výhovorky už vodičom neprejdú
Zdielať na

Kamery v policajných autách zachytia všetko, výhovorky už vodičom neprejdú

MEDZILABORCE / Kamery v policajných autách nasnímajú všetko, čo sa deje pred nimi. Vodičom preto žiadne výhovorky už nepomôžu. Ak sa doteraz spoliehali na to, že službukonajúci policajt prešľap možno nevidel, kamera v aute ho určite zaznamenala.

Zábery z Medzilaboriec pochádzajú z kamery umiestnenej za čelným sklom policajného auta.

"Vodič ohrozil chodca prechádzajúceho po priechode. Nedal mu prednosť a bez čo i len pribrzdenia pokračoval v jazde," uviedol prešovský krajský hovorca Daniel Džobanik.

Nezastavil

Nezastavil napriek tomu, že v protismere išlo policajné auto a to chodcovi prednosť dalo.

Aj ďalší vodič porušil pravidlá. "Vodič osobného auta ohrozil sám seba, keď nezastavil na značke STOP pred nechráneným železničným priecestím. Policajt mu uložil blokovú pokutu," ozrejmuje Džobanik.

Monitoruje priestor

Auto vybavené kamerou dokáže monitorovať celý priestor pred sebou a v momente vie zistiť všetko o vozidlách, na ktoré narazí.

Zariadenie totiž spája viaceré informačné databázy. Policajt vie okamžite zistiť, či zaznamenané auto nie je napríklad kradnuté, vie si pozrieť vodičský či občiansky preukaz šoféra i technický preukaz k vozidlu. Hliadka môže zároveň online prezerať údaje v karte vodiča.

"Policajt nemusí kontaktovať operačné stredisko a priamo vo vozidle môže lustrovať osobu alebo auto, čím sa skracuje čas na zistenie potrebných informácií," potvrdzuje Džobanik.

Ochrana

Obdoba amerického systému slúži na ochranu tak policajtov, ako aj vodičov. Záznamy získané z kamery polícia archivuje.

Kamery v policajných autách zachytia všetko, výhovorky vodičom už neprejdú, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy