Skoro jasno
15°
Bratislava
Z razie vo firme na zber odpadu sú prvé výsledky
Zdielať na

Z razie vo firme na zber odpadu sú prvé výsledky

HLOHOVEC / Koncom októbra vykonali policajti raziu v sídle a prevádzke firmy, ktorá sa zaoberá likvidáciou a zberom smetia. Dôvodom bol údajný únik nebezpečných toxických látok na skládke. Hodnoty prišli zmerať chemici. Polícia o výsledkoch a ďalšom postupe mlčí. Aktivisti ale prvé výsledky zverejnili.

Vzorky odobrali experti Greenpeace začiatkom tohto mesiaca.

Testom podrobili vodu, ktorá vytekala priamo z pozemku skládky, a tiež pôdu v bezprostrednom okolí skládky odpadu Vlčie hory - Hlohovec.

Ich analýza potvrdila výskyt nebezpečných chemikálií. Vo vode má podľa aktivistov byť až 15 znečisťujúcich látok.

Škodlivé látky

Niektoré z látok viacnásobne prekračovali najvyššie hodnoty bez škodlivých účinkov pre ekosystém.

Organizácia má preto vážne podozrenie, že mnohé aj z týchto látok, ktoré majú byť bezpečne uložené na skládke odpadu, unikajú z areálu do životného prostredia. Výsledky preto zaslali samosprávam, slovenskej inšpekcií životného prostredia a tiež polícií.

"Nechceme polemizovať o tom, ako sa na skládke nakladá s nebezpečným odpadom, ale určite nie je v poriadku, ak sú nebezpečné látky mimo areálu skládky v takom rozsahu a v takých koncentráciách, aké sa potvrdili v našich vzorkách. Zároveň vyzývame všetky príslušné orgány, aby zverejnili výsledky analýz a kontrol, ktoré na predmetnej skládky robili počas zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a Policajného zboru Slovenskej republiky. Nedovolíme, aby niekto túto kauzu zamietol pod koberec," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

O výsledkoch z rozboru budú informovať aj generálnu prokuratúru z dôvodu podozrenia spáchania trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Prvé výsledky z razie vo firme, ktorá sa zaoberá likvidáciou a zberom smetia, sú známe, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy