Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Miroslav Lajčák pôjde do volieb na kandidátke Smeru
Zdielať na

Miroslav Lajčák pôjde do volieb na kandidátke Smeru

BRATISLAVA / V marcových parlamentných voľbách bude kandidovať aj v súčasnosti nestranícky minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Mal by byť na jednom z prvých desiatich miest kandidátky Smeru, vstúpiť do strany však ani naďalej neplánuje.

Kariérny diplomat Miroslav Lajčák v službách strany Smer-SD nielenže prvýkrát figuruje na bilboardovej kampani strany, ale prvý raz zabojuje aj o krúžky voličov na kandidačnej listine.

"By som privítal, keby s nami išiel Miroslav Lajčák," netajil sa premiér Robert Fico. "Nebudem uhýbať, pokiaľ takú ponuku dostanem, som pripravený ju prijať," priznal minister zahraničných vecí.

Prvá desiatka

Predpokladom je, že Miroslav Lajčák sa ocitne v prvej desiatke na kandidátke strany Smer-SD.

Minister sa rozhodol vstúpiť na stranícku pôdu, pretože cíti potrebu obhájiť si svoju prácu. "Je jasné, že v tejto kampani bude zahraničná politika ďaleko viac prítomná ako to bolo v minulosti, čiže je to podľa mňa aj moja povinnosť, aby som bol súčasťou tej diskusie," dodal.

Do strany nie

Do strany ale minister vstúpiť nemá v pláne. Neobáva sa ani, že by tento jeho krok mohol v budúcnosti ovplyvniť jeho ambície v zahraničnej politike.

"Moje ambície sa viažu na oblasť zahraničnej politiky a na tom sa nič nemení. Aj naďalej vidím svoju budúcnosť v tejto oblasti, či už na Slovensku, alebo v zahraničí," dodal Lajčák.

Nestraníckych ministrov má strana Smer-SD viacerých. Okrem Miroslava Lajčáka k nim patria aj Viliam Čislák, Vazil Hudák, Juraj Draxler či Tomáš Borec. Tí sa zatiaľ na kandidátke umiestniť neplánujú.

"Ja takúto ambíciu nemám a na kandidátke nebudem," priznáva minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Chýbať bude Paška

Na zozname strany určite nebude Pavol Paška. Ostatní ministri a členovia Smeru svoje kandidatúry zatiaľ zvažujú. "Určite to riešime," potvrdzuje minister dopravy Ján Počiatek.

"Ešte sme ďaleko od toho, aby som aj ja mohol robiť nejaké závery," konštatuje premiér Robert Fico.

Volebná jednotka

Strana uzatvorí kandidátku v decembri, no už dnes je zrejmé, kto bude volebnou jednotkou.

"Keďže stále cítime veľkú podporu zo strany verejnosti, budem mať záujem ťahať túto kandidátku aj do ďalších volieb," priznáva Fico.

Miroslav Lajčák sa prvýkrát objaví na kandidátke strany Smer, pozrite si reportáž:

Súvisiace články