Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Chýba líder pravice, Smer ukazuje opozícii chrbát
Zdielať na

Chýba líder pravice, Smer ukazuje opozícii chrbát

BRATISLAVA / Kým vládny Smer v ostatných prieskumoch opäť atakuje 40 percentnú obľúbenosť, opozícia je na tom biedne. Napriek rečiam o zjednotení či o veľkej koalícii to skôr zatiaľ vyzerá na sólové vystúpenia, prípadne vzájomné súboje.

Podľa posledných dvoch prieskumov agentúr Median a MVK je zrejmé, že Smer atakuje 40 percent."Obdobie od konca prázdnin bolo jedným veľkým útokom na voličov," hovorí analytik agentúry MVK Pavel Haulík. 

Smer bude vo vláde

"Je tam jednoznačné prepojenie na problém utečencov," tvrdí politológ Pavol Marchevský. "Ak sa nestane nič nepredvídateľné, Smer bude s najväčšou pravdepodobnosťou vo vláde," uviedol komentátor týždenníka Trend Marián Leško.

Stav pravice naznačuje, že nebude schopná zostaviť vládu. Viacerí lídri sa vzájomne vymedzili. Most-Híd vidí partnerov v KDH a Sieti. SaS zase žiada od kolegov podpis deklarácie o spolupráci a vymedzení sa voči Smeru. Od väčšiny ale dostali košom. 

Leško: nič sa nenaučili

"Opozičné strany nezabudli na to, čo ich rozdelilo a nenaučili sa, čo ich má spájať," hovorí Marián Leško. "Minútu po vyhlásení volieb dôjde k prepnutiu v správaní sa politických strán," uviedol politológ Marchevský.

Problémom je i to, že okrem žabomyších pravicových bojov, je tu i absencia výraznej osobnosti, ktorá by pravicu dokázala zjednotiť. Aj napriek tomu, že poniektorí túto ambíciu majú - realita ukazuje niečo iné. "Máme viac politických strán ako je hodnotových prúdov. tam sa potom ťažko hľadá aj líder," dodáva Haulík.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy