Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zo vzdušného priestoru nad hranicou s Ukrajinou si robia pašeráci holubník
Zdielať na

Zo vzdušného priestoru nad hranicou s Ukrajinou si robia pašeráci holubník

POHRANIČIE / Pašeráci si zo vzdušného priestoru nad našou hranicou s Ukrajinou robia holubník. Potvrdzuje to aj prelet pašeráckeho lietadla, ktoré nedávno núdzovo pristálo pri Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou. Doteraz to zostalo bez reakcie a potrestania.

Po prelete pašeráckeho lietadla ponad našu východnú hranicu vraj vedeli viaceré bezpečnostné zložky. Stroj ale neprinútili pristáť. "V tomto prípade nešlo o taký prípad, ktorý by priamo ohrozoval bezpečnosť Slovenska. Nebol dôvod konať," povedal generálmajor Pavol Macko.

Za ochranu vzdušného priestoru je zodpovedná armáda. Tá aj napriek tomu k pašeráckemu lietadlu nevyslala stíhačky, aby preverili situáciu.

Utajované skutočnosti

"Neboli Ozbrojené sily Slovenskej republiky požiadané o súčinnosť v tejto záležitosti. Nie je dôvod zasahovať proti každému lietadlu, ktoré prekročí hranicu Slovenskej republiky. Podrobnosti procesu schvaľovania zásahu patria medzi utajované skutočnosti," tvrdí hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

O pašeráckom lietadle vedela aj polícia. Keďže letelo nízko nad zemou, zachytila ho vďaka špeciálnemu prístroju nainštalovanému pozdĺž hranice. Zastaviť ho nedokázala.

Náhodný nález

"Monitorovanie a ochrana vzdušnej hranice, nespadá do kompetencie Prezídia policajného zboru," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Lietadlo tak bez problémov doletelo až 40 kilometrov do nášho vnútrozemia. Nikto po ňom nepátral, náhodou ho našli družstevníci. Až na základe núdzového pristátia lietadla, sa začalo vyšetrovanie. Pilot zmizol a rovnako aj pašerácky kontraband.

"Vedú sa dve trestné stíhania, jedno za prekročenie hranice a ublíženie na zdraví," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák.

Téme sa venuje redaktor Peter Sabo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy