Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V prípade pašeráckeho lietadla sú nové dôkazy, vyšetrovatelia majú značky stroja
Zdielať na

V prípade pašeráckeho lietadla sú nové dôkazy, vyšetrovatelia majú značky stroja

NIŽNÝ HRUŠOV / Slovenské orgány vyšetrujúce prípad pašeráckeho lietadla, ktoré núdzovo pristálo v Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou, udalosť bližšie nekomentujú. Podľa zdroja televízie JOJ ale objavili nové dôkazy. Polícia sa dopracovala k identifikačným značkám lietadla.

Lietadlo sa už na poli nenachádza. Práve pri jeho odstraňovaní z miesta, kde núdzovo pristálo, došlo k zásadnému posunu pri vyšetrovaní.

Keď pilot od stroja utekal, z bočných častí plachty na trupe vyrezal identifikačné značky lietadla. Zrejme tak urobil preto, aby nikto nikdy nezistil pôvod stroja.

Objavené značky

Lietadlá ale majú označenie namaľované aj na spodnej časti krídel, kam sa pilot pre zlomený podvozok nedostal.

Keď žeriav zdvihol stroj do vzduchu, vyšetrovatelia zbadali identifikačné značky LA 7777. "Takéto označenie ale nefiguruje v žiadnej medzinárodnej civilnej či vojenskej databáze," ozrejmuje hovorkyňa dopravného úradu Miroslava Janušicová. 

"Vojenská letecká technika jednotlivých armád býva značená schválenými a medzinárodne rozpoznanými imatrikulačnými znakmi," dodal hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.

Vyšetrovanie pokračuje

Slovenská strana preto požiadala svojich ukrajinských kolegov o súčinnosť. Ukrajinskí pohraničiari už identifikovali všetky osoby, ktoré majú súvislosť s týmto lietadlo. Momentálne prebieha ďalšia fáza vyšetrovania.

"Teraz zisťujeme, kde sa momentálne nachádzajú. Niektorých sme už zadržali," skonštatoval hovorca štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Oleh Slobodian.

Nové dôkazy v kauze vyšetrovania lietadla v poli, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy