Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opustené lietadlo, ktoré našli v Nižnom Hrušove, pašovalo cigarety
Zdielať na
Krimi

Opustené lietadlo, ktoré našli v Nižnom Hrušove, pašovalo cigarety

NIŽNÝ HRUŠOV / Podľa informácií televízie JOJ záhadná smrť zraneného Ukrajinca, ktorého vo štvrtok previezli do michalovskej nemocnice a opustené lietadlo, môžu spolu súvisieť.

Podľa informácii zdroja blízkeho vyšetrovaniu, pracuje polícia aj s verziou, že smrť Ukrajinca, ktorého vo štvrtok priviezli do michalovskej nemocnice, súvisí práve s odstaveným lietadlom.

"To, že máme zastaranú techniku, respektíve neadekvátne na to, aby zachytilo aj takéto lietadlo menšie, ktoré lieta v nižších výškach , to je skôr vyhováranie sa na techniku. Je to náš problém," povedal analytik CEPI Jaroslav Naď.

Ukrajinská vlajka

Opustené lietadlo, ktoré našli vo štvrtok v obci Nižný Hrušov,  pašovalo cigarety. Stroj nemal identifikačné znaky. Na jeho chvoste sa nachádza ukrajinská vlajka.

Lietadlo zostalo po pristátí v neporušenom stave. Poškodená bola iba vrtuľa a podvozok. Na lietadle sú odstránené všetky identifikačné znaky. Na jeho chvoste sa nachádza ukrajinská vlajka. Hranica s Ukrajinou je vzdušnou čiarou vzdialená iba 40 kilometrov.

Technológia MV

Takzvanú zelenú teda prírodnú hranicu s Ukrajinou stráži ministerstvo vnútra. To otvorene priznalo, že o lietadle vedel

"Zložky Ministerstva vnútra lietadlo, ktoré núdzovo pristálo v poli pri Nižnom Hrušove, monitorovalo. Jeho prelet zaznamenala technológia, ktorú má MV na hranici," povedal Ivan Netík z kancelárie ministerstva vnútra.

Vzhľadom na to, že mu znemožnili pristáť na provizórnych dráhach, kde už pristál v minulosti, pokúsil sa zosadnúť na inom mieste, čo sa mu stalo osudným.

Zlyhanie zložiek

"Došlo k zlyhaniu bezpečnostných zložiek a to najmä ministerstva obrany. Pretože vzdušné sily majú v gescii ochranu územia," povedal Naď.

"To nebol taký prípad, ktorý by priamo ohrozoval bezpečnosť Slovenska, a preto my sme boli pripravení a vždy sme pripravení poskytnúť podporu, ale v tomto prípade nebol dôvod konať," tvrdí brigádny generál Miroslav Korba.

Ukrajinec v nemocnici

"Muž bol uložený na sklopenom prednom sedadle spolujazdca a nejavil známky života," tvrdí hovorca policajného zboru Alexander Szabó.

Brat mŕtveho muža tvrdil, že ho niekde zrazilo auto. Nepamätal si však ani miesto, kde k tomu malo dôjsť. Policajti ho vypočúvali celý deň, no Ukrajinec neustále menil svoje verzie.

"Obhliadajúci lekár nevedel určiť presnú príčinu smrti. Tá bude jasná až po vykonaní pitvy," tvrdí Sabó.

Navigoval

Podľa zistení blízkych vyšetrovaniu 34-ročný Ukrajinec zomrel na následky zranení po zásahu ťažkým strojom. Je teda možné, že ho pri núdzovom pristátí zachytilo práve lietadlo.

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu, polícia pracuje aj s verziou, že Ukrajinec mohol pilota čakať na zemi. Pri obhliadke miesta sa totiž našla baterka, pomocou ktorej ho zrejme navigoval na pristátie.

Téme sa venuje redaktorka Andrea Grigovská:

Pri manévri ho však pravdepodobne lietadlo zachytilo a na následky zranení potom zomrel. A zhodou okolností, aj na aute, s ktorým ho brat priviezol do nemocnice bolo zreteľne vidieť, že sa nepohybovalo len po ceste. 

Pašovanie cigariet

"Lietadlo sme monitorovali v súvislosti ľuďmi podozrivými s pašovaním cigariet. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony, bližšie informácie momentálne poskytovať nebudeme," dodal Netík. 

Doteraz nemáme potvrdené, či v tom mali prsty dvaja bratia z Ukrajiny a rovnako ani to, či tieto dva prípady spolu súvisia.

Reportáž o opustenom lietadle spracoval redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy