Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do Humenného prišlo 53 Afričanov. Na Slovensku je dobre, tvrdia
Zdielať na

Do Humenného prišlo 53 Afričanov. Na Slovensku je dobre, tvrdia

HUMENNÉ / Do mesta Humenné prišlo 53 Afričanov. Ich presun z košického letiska prebehol pod dohľadom polície. V nemocnici absolvovali potrebné lekárske vyšetrenia. Podľa informácií TV JOJ ide najmä o rodiny s deťmi. Aby sa k nám dostali, museli prejsť výberom Úradu vysokého komisára OSN. V Humennom budú pol roka.

Skupina Afričanov bola najskôr v Rakúsku. Potom prileteli do Košíc a odtiaľ ich presunuli do Evakuačného tranzitného centra v Humennom. Nejde o utečencov ale o takzvaných presídlencov.

"Nejde o kategóriu cudzincov, ktorí boli žiadateľmi o udelenie azylu na území Slovenskej republiky," uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Lekárske vyšetrenia

Skupina presídlencov absolvovala potrebné lekárske vyšetrenia na rádiologickom oddelení humenskej nemocnice. Vstupná prehliadka čaká každého z nich po vstupne do krajiny. "Ak sú zdravotne v poriadku, majú voľný pohyb," uviedol Peter Lazarov z ministerstva zahraničných vecí.

Humenčania ich bežne stretávajú v nákupných centrách. Aby sa sem presídlenci dostali, museli prejsť výberom, ktorý zabezpečuje Úrad vysokého komisára OSN. "Títo ľudia sú súčasťou trojdohody medzi vládou SR, Úradom vysokého komisára OSN a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu," dodal Lazarov. 

V Somálsku nedostatok

Otec troch detí hovorí, že doma mali nedostatok všetkého, čo potrebovali. "V Somálsku nie je dobre. U vás sa cítime dobre, ľudia sú tu priateľskí a nápomocní," hovorí jeden z nich.

V Humennom Afričania zostanú najbližších šesť mesiacov. Po uplynutí tejto doby nezostanú ani na Slovensku, ani v Európe. "Počas tohto času absolvujú jazykové kurzy a budú ďalej premiestnené do tretej krajiny," dodal Lazarov. Ich cieľom je podľa zistení reportérky Jany Veľasovej Kanada alebo USA.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy