Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skupina Afgancov sa pohybovala po Bratislave, v taxíku odišli do Rakúska
Zdielať na

Skupina Afgancov sa pohybovala po Bratislave, v taxíku odišli do Rakúska

BRATISLAVA / Skupina úradne vyhostených Afgancov v utorok nadránom opustila utečenecký tábor pri Veľkom Krtíši a vydala sa do hlavného mesta. Na autobusovej stanici v Bratislave ich skontrolovala policajná hliadka. Snaha mužov zákona bola nakoniec márna a migrantov museli pustiť.

Na autobusovej stanici Mlynské Nivy sa v utorok dopoludnia pohybovala podozrivá asi 10-členná skupina utečencov z Afganistanu aj s malými deťmi. Kým prišla hliadka, časť z nich stihla odísť taxíkom do Rakúska. Ostatných policajti skontrolovali priamo na stanici.

Dospelí i deti

Afganska rodina, ktorú tvorili štyria dospelí a dve deti, chceli tiež taxíkom opustiť Slovensko. Hliadka lustrovaním zistila, že utečencov chytili českí policajti ešte 31. augusta v noci vo vlaku z Maďarska do Nemecka v Břeclavi.

Česi migrantov vrátili na Slovensko a cudzinecká polícia v Žiline ich 9. septembra administratívne vyhostila.

Na odchod zo Slovenska zatiaľ čakali v tábore v Opatovskej Novej vsi pri Veľkom Krtíši. Tam mali povolené vychádzky.

"Nie som kompetentná, aby som sa vyjadrovala," povedala uviedla pracovníčka utečeneckého tábora.

Povolené vychádzky

Afganci neboli v tábore strážení a proti rozhodnutiu o vyhostení im plynul čas na odvolanie. Z nestráženého tábora v utorok v rámci vychádzky odišli do Bratislavy. Policajná hliadka, ktorá ich kontrolovala na stanici, ich musela prepustiť, lebo vychádzky mali povolené.

"Voči predmetnému rozhodnutiu sa osoby môžu do 15tich dní odvolať, Z uvedeného dôvodu sa môžu pohybovať na území Slovenskej republiky s presne neurčitou dobou vyhostenia," povedala bratislavská krajská hovorkyňa Lucia Mihalíková.  

Šesťčlenná skupina

Kontrolovaná šesťčlenná afganska rodina po policajnej kontrole tiež odišla zo Slovenska do Rakúska. "Nakoľko osoby nemali na sebe zranenia ohrozujúce ich život alebo zdravie, ani viditeľné stopy po zranení boli z priestorov obvodného oddelenia policajného zboru prepustené," dodala Mihalíková.

Skupina Afgancov sa voľne pohybovala po Bratislave, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy