Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Americký vojenský konvoj sa presunul cez Slovensko do Maďarska
Zdielať na

Americký vojenský konvoj sa presunul cez Slovensko do Maďarska

MALACKY, KUCHYŇA / Prvá časť amerického vojenského konvoja zložená z približne 20-tich vojenských vozidiel dorazila vo štvrtok predpoludním na slovensko-maďarskú hranicu pri Rajke. Konvoj prešiel po diaľnici D2 aj cez Bratislavu bez problémov, spôsobil len niekoľkominútové zdržania v doprave. Ďalšie časti konvoja sa do Maďarska presúvali v priebehu dňa.

Vojaci boli ubytovaní na základni v Kuchyni. Tam si počas voľného dňa zahrali aj futbal. Pre Američanov Slováci pripravili svätú omšu v angličtine.

Futbal aj omša

"Aj vojaci sú iba ľudia a takéto športové aktivity im umožnia oddychovať, bližšie sa zoznámiť s kolegami zo svojich jednotiek, ale aj so slovenskými vojakmi, ktorí pôsobia tu na základni,“ uviedol druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu SR Pavel Macko.

Pre slovenské Ozbrojené sily SR je prítomnosť Američanov príležitosťou na precvičenie vzájomnej spolupráce.

"Dnes cvičíme presun po cestách možno v budúcnosti sa budeme presúvať po železnici alebo vzduchom. Ide o to, že musíme cvičiť rôzne typy presunov," povedal minister obrany Martin Glvač.

Mohli by ostať

Vojenské cvičenie a transport vojenskej techniky cez Slovensko považuje minister za príležitosť vyskúšať spôsobilosť slovenskej armády. S úsmevom podotkol, že osemkolesové americké obrnené transportéry by mohli ostať na Slovensku, keďže životnosť slovenských strojov bude v krátkom čase končiť. Americký veľvyslanec konštatoval, že Slovensko a USA sú partneri a ako spojenci spolupracujú na viacerých úrovniach.

Americký konvoj na Slovensku sprevádza aj redaktor Samuel Migaľ:

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim ocenil profesionalitu amerických vojakov, ktorým nerobilo pri transporte problémy ani daždivé počasie a dorazili na základňu bez problémov a v stanovenom termíne.

Aliančné cvičenie

Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády sa s technikou z bavorského Vilsecku presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska. Vojenské cvičenie NATO za účasti 1 800 vojakov zo siedmich krajín vrátane SR potrvá do 21. septembra.

Na cvičení sa zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny.

Podpora NATO v praxi

Slovenskí vojaci si zatiaľ úspešne vyskúšali v praxi podporu partnerskej krajine NATO. Americkí vojaci prechádzajú cez Slovenska z Nemecka na cvičenie do Maďarska. "Všetko ide zatiaľ hladko a hodnotím to celé veľmi pozitívne," zdôraznil. Podľa Macka majú teraz slovenskí vojaci oveľa lepšiu predstavu, ako koordinovať prípravu takéhoto presunu alebo posíl, ak by sme o nejaké žiadali. Je to mimoriadne užitočné cvičenie, dodal.

Macko spresnil, že amerických vojakov prišlo vyše 500 a majú 150 kusov techniky. Počas zastávky boli ubytovaní v hangári na Leteckej základni v Kuchyni. "Zabezpečili sme im doplnenie pohonných hmôt, podmienky na ošetrenie vlastnej techniky, na oddych vojakov a aj na doplánovanie úloh, aby mohli pokračovať na cvičenie v Maďarsku," vysvetlil. Okrem toho Američania mali tiež možnosť letecky si dopraviť náhradné súčiastky na techniku, ktorá sa im pokazila počas presunu.

Spoločné cvičenie

Stredu vojaci využili aj na spoločné cvičenie. Vo vojenskom výcvikovom priestore na Záhorí si spolu zastrieľala časť amerických vojakov a naši vojaci z 12. mechanizovaného práporu. Bonusom bolo, že s časťou americkej techniky sa mohli oboznámiť aj občania na Dni otvorených dverí na Ministerstve obrany SR.

Macko uviedol, že ešte nevieme, ako sa budú vracať americkí vojaci do Nemecka. Je predpoklad, že by to nemal byť už transport po zemi, ale iná preprava. "Pravdepodobne železnicou, ale ešte nemáme konečnú požiadavku partnerov," dodal.

Viac o cvičení v reportáži Samuela Migaľa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy