Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prokurátor obvinil kňaza zo znásilnenia, prípad rieši aj Vatikán
Zdielať na

Prokurátor obvinil kňaza zo znásilnenia, prípad rieši aj Vatikán

VÝCHOD SLOVENSKA / Je to už viac ako rok, čo žena zo severovýchodu Slovenska prišla na políciu so šokujúcim priznaním z detstva. Tvrdila, že ako žiačku základnej školy ju znásilnil a zneužíval katolícky kňaz. Ten sa bránil, že sú to nezmysly. Polícia už ale vyšetrovanie ukončila a jeho záver kňaza nepotešil. Obvinili ho zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania. O jeho osude nebude rozhodovať iba súd, ale dokonca aj Vatikán.

Dnes je z nej už dospelá žena a matka. Má 25 rokov a tvrdí, že v čase, keď ju mal katolícky kňaz zneužívať, mala iba 12. "Zobral ma do spálne, dal ma ľahnúť na posteľ a tam to začalo. Bránila som sa, nevedela som, že čo robí," opisuje žena.

"Jasné, že sa nič nestalo. Sú na to ľudia, ktorí boli na fare a v tom čase nie je možné, že by dačo také sa stalo," tvrdí obžalovaný bývalý kňaz. Žena vyhľadala pomoc odborníkov a trvalo 12 rokov, kým sa odhodlala ísť na políciu. Prípadom sa zaoberala aj cirkev, a to na najvyšších miestach.

Rozhoduje Vatikán

"Jeho prípad, keďže sa týkal maloletej osoby, bol podľa inštrukcií platných pre celú cirkev, predložený na posúdenie priamo do Vatikánu," informuje hovorca KBS Martin Kramara.

Muža z kňazského stavu suspendovali a dnes vedie civilný život. Vatikán aj naďalej rozhoduje o jeho ďalšom osude. "V súčasnosti proti tomuto kňazovi prebieha cirkevný súdny proces," pokračuje Kramara.

Podanie žaloby

Dnes už bývalý kňaz v prípade najprv figuroval iba ako podozrivý. Vypovedal on a tiež jeho príbuzní. Polícia ho napokon obvinila zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania. "Vyšetrovanie prípadu bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Kým žena hovorí o traume na celý život, suspendový kňaz trvá na tom, že ide o nezmysly. Obvinený mohol s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste. On je ale odhodlaný dokázať svoje nevinu pred sudcom.

"Ja si počkám na sudcu. Nie je možné, aby som bol obvinený na základe hlúposti," tvrdí obvinený bývalý kňaz.

Téme sa venuje redaktorka Jana Veľasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy