Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obyvatelia Čiernej Lehoty majú problém s vodou. Rekonštrukcia až v roku 2017
Zdielať na

Obyvatelia Čiernej Lehoty majú problém s vodou. Rekonštrukcia až v roku 2017

ČIERNA LEHOTA / Obyvatelia Čiernej Lehoty (okres Rožňava) sa nemôžu normálne napiť z verejného vodovodu. Voda, ktorá im tečie v domácnosti je hrdzavá. Po každom varení majú zanesené hrnce, po kúpaní vani. Problém je dlhodobý a jeho riešenie v nedohľadne.

Obyvatelia obce sa zhodujú na tom, že voda je zlá a nedá sa v nej prať ani kúpať. "keď napustím vaňu, ostane pás, ktorý musím drhnúť s práškom," uviedol obyvateľ obce Stanislav Klimko.

Problém majú ľudia aj pri varení. Nielenže z vody ostávajú zanesené hrnce, ale hrdza sa dostáva aj do jedla. "Keď som postavila na polievku, tak to mastné železité ostalo na vrchu," hovorí obyvateľka obce.

Miestni vodu odmietajú

Voda v obci nie je zdraviu škodlivá, ale miestni ju odmietajú. Pitnú vodu si nosia z lesnej studne. Niektoré rodiny sa z verejného vodovodu už odpojili. "My sme sa odstavili, sme na studni. Bola to tu katastrofa," hovorí jeden z miestnych obyvateľov.

Príčinou hrdzavej vody sú staré vodovodné potrubia, ktoré už vplyvom rokov zhrdzaveli a ostali zanesené. Riešením by mohla byť ich výmena. Medzi vodárenskou spoločnosťou a obecnou samosprávou už prebehli aj rokovania, ľudia si ale na čistú vodu ešte musia aj napriek tomu počkať.

"Máme prísľub, že bude budovaná kanalizácia v obci a že pri tom bude vymenené aj potrubie," uviedla starostka obce Iveta Potočná.

Rekonštrukcia v roku 2017

"Východoslovenská vodárenská spoločnosť zabezpečuje spracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie vodovodu v celej obci Čierna Lehota, vrátane zásobovacieho potrubia. Predpokladaná realizácia stavby rok 2017," uviedla spoločnosť vo svojom písomnom stanovisku.

Jeden z obyvateľov priamo pri nakrúcaní reportáže vymenil aj filter, vode to nijak nepomohlo. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy