Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nádrž Palcmanská Maša vypustili. Údržba potrvá do konca mesiaca
Zdielať na

Nádrž Palcmanská Maša vypustili. Údržba potrvá do konca mesiaca

DEDINKY / Pre plánované práce na vodnej elektrárni v Dobšinej pri Rožňave spustili hladinu vody vo vodnej nádrži Palcmanská Maša. Turistický ruch v Dedinkách je momentálne takmer na nule. Okolie nádrže je plné uhynutých živočíchov. Neznesiteľný zápach sa šíri po celom areáli.

Hladina vody je nižšia o necelých sedem metrov. V časti Stratenská Píla či Dobšinská Maša voda takmer úplne zmizla. "Pôvodne som si myslel, že sú to pláže, keď som to videl," uviedol český turista Miloš.

Zápach a uhynuté živočíchy

Rekreanti k priehrade nechodia. Odráca ich neznesiteľný zápach, ale aj tisíce mŕtvych živočíchov v okolí nádrže. "Tým, že ta voda klesala, nedokázali sa prispôsobiť tomu stavu poklesu," uviedol starosta obce Dedinky Milan Červenka.

Kedysi boli v nádrži podľa miestneho rybára Mihule riečne. Ide o veľmi vzácny druh, dnes tam nie je ani jedna.

V Palcmanskej Maši je množstvo rýb. Tie sa momentálne snažia dostať kamkoľvek, kde ešte voda ostala. "Horšie je, že sa prehrieva. Teraz už má dvadsať stupňov," hovorí chovateľ rýb Štefan Kravec.

Úbytok turistov

Úbytok turistov znamená pokles ziskov nielen pre podnikateľov, ale aj pre obec. "Turistický ruch, na ktorý sme boli zvyknutí, je značne nižší," dodáva starosta obce Dedinky.

Voda v nádrží ubudla pre dlhodobo plánovanú odstávku elektrárne. "Je bežnou bežnou súčasťou životného cyklu elektrárne a je určená na realizáciu prác potrebných na zabezpečenie bezpečnej prevádzky," uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová. Tento stav potrvá podľa informácií TV JOJ do konca mesiaca.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy