Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Oravská priehrada ostala bez plavčíkov, chýbajú peniaze
Zdielať na

Oravská priehrada ostala bez plavčíkov, chýbajú peniaze

Plavčíci na Oravskej priehrade "balia kufre." A to iba po 10 dňoch fungovania, vraj nie sú financie. Pritom sú ich služby na našej najväčšej vodnej ploche potrebné ako soľ. Veď za desať dní zachránili až tri ľudské životy. Pritom tesne predtým, ako nastúpili do služby, sa v Oravskej priehrade utopili až traja mladí ľudia- zväčša študenti.

Plavčíci sú potrební

Osemročná Zuzka si s ockom a jeho kamarátom sadli na skúter, ktorý jazdí ako žihadlo. 150 metrov od brehu prudko na skútri zatočili a všetci popadali do 5 metrov hlbokej vody. Pritom nik z nich nevedel plávať. Plavčíci trom Poliakom zachránili život. Záchranári však teraz končia.

Problém je zrejme v tom, že celá vodná záchrana bola šitá "horúcou ihlou." Aspoň tak to vidí primátor Trstenej. V jej katastri pôsobili plavčíci. Záchranári chceli od mesta 5000 eur na ich činnosť.

Problémom sú peniaze

"Určite sme radi, že takáto činnosť na priehrade je, ale keby prišli s takýmto  návrhom v marci, apríli, hľadali by sme riešenia so sponzormi, ale v sezóne je to naozaj neskoro," tvrdí primátor Trstenej Jozef Ďubjak.

"Výdavky na jeden mesiac na 6 plavčíkov a pohonné hmoty vychádza na 5200 eur. Plavec záchranca má 3 eurá na hodinu, nakoľko on musí do vody, či sú vlny, či nie," tvrdí Prezident Vodnej záchrannej služby SR Marián Mendrej.

Financovanie na daľší mesiac sa malo kryť zo vstupného. Vodohospodársky podnik, ktorý spravuje vodnú plochu, však tvrdí, že záchranári ich oslovili až v júli, čo bolo zase neskoro. Zdá sa teda, že tak ako aj po minulé roky, bude aj tento Oravská priehrada bez plavčíkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články