Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Doktora Liptáka neobvinili, trestné stíhanie zastavili
Zdielať na

Doktora Liptáka neobvinili, trestné stíhanie zastavili

BRATISLAVA / Všeobecný lekár Peter Lipták si môže vydýchnuť, obvinenie voči nemu nevzniesli a trestné stíhanie vo veci zastavili. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa stotožnil s rozhodnutím vyšetrovateľa, ktorý trestné stíhanie vedené vo veci týkajúce sa podozrenia zo spáchania zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania zastavil.

Rozhodnutie prokurátora potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Lipták vo februári uviedol, že ročne od pacientov dostane 5 000 eur. "Ja to robím tak, že ja od svojich pacientov prijímam dary. Takže ja prijmem, čo ja viem, päťtisíc eur na daroch každý rok... Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov," uviedol pre TV Markíza.

Jeho vyjadreniami sa začala zaoberať polícia aj prokuratúra. Vyžiadali si zostrihaný i nezostrihaný záznam nahrávky s Petrom Liptákom.

Hovorkyňa zdôraznila, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý bolo vedené trestné konanie. Uznesenie nadobudlo právoplatnosť 16. júna. Tökölyová dodala, že sa preverovali vyjadrenia lekára v médiách k možnému prijímaniu úplatkov v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Korupciu neoznámili

"Napriek masívnej medializácii prípadu žiadny z pacientov tohto lekára neoznámil orgánom činným v trestnom konaní možnú korupčnú trestnú činnosť v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a rovnako orgánmi činnými v trestnom konaní nebola zistená žiadna osoba, ktorá mala poskytnúť úplatok,“ zdôraznila.

Po preskúmaní vykonaných procesných úkonov a zabezpečených listinných materiálov dospel vyšetrovateľ k záveru, že z nich nevyplývajú žiadne konkrétne skutočnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že by došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov, pre ktoré sa vedie trestné konanie.

Iné skutočnosti, ktoré by mohli viesť k záveru, že bol spáchaný trestný čin a že ho spáchala konkrétna osoba, zistené neboli, dodala Tökölyová.

Pozrite si reportáž redaktorky Klaudii Suchomel Guzovej, ktorú vyrobila, keď do doktorovej ambulancie vtrhla protikorupčná jednotka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy