Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nový roztok, ktorý vylieči všetko? Hazardujete so životom, varujú odborníci
Zdielať na

Nový roztok, ktorý vylieči všetko? Hazardujete so životom, varujú odborníci

BRATISLAVA / Medzi ľuďmi sa rozšírila fáma o roztoku, ktorého základom je chloritan sodný. Údajne lieči rakovinu, AIDS, či bolesti hrdla alebo žalúdka. To je však podľa lekárov omyl a veľký hazard so zdravím. Ani varovanie lekárov ale nepomáha. Mnohí si elixír, ktorý môže spôsobiť veľké problémy.

Na internete je obrovské množstvo príspevkov, ktoré hovoria o pozitívnom účinku roztoku. Na sociálnych sieťach je množstvo diskusií a uzavretých skupín.

Priemysel

"Je to roztok, ktorý má antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Slúži v priemysle, nie na vnútorné použitie," uviedla Blažena Cagáňová z Národného toxikologického informačného centra.

"Lieči maláriu behom štyroch až dvanástich hodín, HIV behom 72 hod," napísala diskutérka.

Odborníci varujú

Na internete sa dá kúpiť aj hotový výrobok. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) ale varuje. "Tento liek je neregistrovaný a neexistujú dosiaľ žiadne štúdie, dôkazy účinnosti toho, že by vedel liečiť," Diana Madaraszová, hovorkyňa ŠÚKL.

Národné toxikologické informačné centrum eviduje prípady, kedy ľudia vypili takýto roztok a zavolali, že im je zle. "Objavujú sa u nich rôzna ťažkosti, kvôli ktorým musia vyhľadať lekársku pomoc. Ide o tráviace ťažkosti, bolesti brucha, vracanie, hnačky, kŕče, rôzne alergické reakcie," dodala Blažena Cagáňová.

Trvalé poškodenie

Roztok ako aj jeho účinok sú určené výlučne pre priemysel. "Mali sme prípad, kedy mama omylom dala vypiť dieťaťunamiesto vitamínov prípravok s obsahom chloritanu sodného a došlo k trvalému poškodeniu organizmu," uviedla Cagáňová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy