Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od najničivejšej povodne na Dunaji prešlo už 50 rokov
Zdielať na

Od najničivejšej povodne na Dunaji prešlo už 50 rokov

BRATISLAVA / Najväčšia povodeň v novodobej histórii Dunaja pripravila o strechu nad hlavou stovky ľudí. Pred 50 rokmi spôsobil živel stámiliónové škody v obciach na Žitnom ostrove.

V júni 1965 trápil Podunajskú nížinu dlhotrvajúci a neutíchajúci dážď. Obyvateľov Žitného ostrova štyri mesiace sužovali neprestávajúce zrážky. Navyše sa voda valila z topiaceho sa alpského snehu.

Materiálne škody boli obrovské. "Bolo zaplavených 100 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy na Žitnom ostrove. 50 tisíc ľudí prišlo o svoje príbytky. 4 tisíc domov bolo úplne zbúraných, 6 tisíc poškodených," ozrejmuje minister životného prostredia Peter Žiga.

Voda sa kotúľala

Na povodeň si pamätá aj rodák z Číčova. Viliam bol vtedy síce len chlapec, no na vlastné oči videl, keď sa pretrhla dunajská hrádza.

SITA

"Osemmetrová voda neprúdila ako normálne, keď sa vyleje, ona sa kotúľala," opisuje Viliam.

"To, čo rozhodlo o záchrane na prievale pri Číčove, bolo potopenie šiestich vlečných člnov plne naložených štrkopieskom," minister vnútra Robert Kaliňák.

Na záplavu sa domáci pripravili. Všetkých evakuovali.

SITA

Vodné dielo Gabčíkovo

Záplavy sa na Dunaji opakujú. Situácia v súčasnosti je už ale iná. Moderné protipovodňové opatrenia spôsobili to, že ľudia pred veľkou vodou neutekajú. Chodia sa na ňu pozerať.

"Výstavbou vodného diela v Gabčíkove sa ochráni vlastne celý Žitný ostrov. Protipovodňové opatrenia chránia obyvateľov," dodáva Žiga.

Podunajská nížina si spomína na najväčšiu povodeň na Dunaji, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy