Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Voda útočí! Záplavy na Balkáne si vyžiadali najmenej 21 obetí
Zdielať na

Voda útočí! Záplavy na Balkáne si vyžiadali najmenej 21 obetí

BELEHRAD, SARAJEVO, VARŠAVA / Záplavy v strednej Európe sa zrejme začínajú obracať k lepšiemu. Kritická situácia naďalej pretrváva v Bosne a Hercegovine a Srbsku. V Poľsku je stav stabilizovaný. Záplavy v regióne si v uplynulých dňoch vyžiadali obete na životoch.

Boj s vodou

V Srbsku a susednej Bosne a Hercegovine odrezali rozvodnené rieky od okolia viacero miest a obcí a donútili k evakuácii tisíce ľudí. Rieka Sáva a Kolubara úplne zaplavili sedemdesiattisícové mesto Obrenovać, kde voda dosahovala miestami výšku až päť metrov.

Z mesta Obrenovać evakuovali štyritisíc obyvateľov. Mesto Šabac, ktorému v piatok hrozilo zaplavenie, je naopak z najhoršieho vonku, aj keď hladina Sávy presahuje šesť metrov.

Kritický stav pretrváva v Bosne a Hercegovine. Mesto Bijeljina je takmer celé pod vodou a pokračuje tam evakuácia približne 10 000 obyvateľov. Situáciu ale komplikujú zosuvy pôdy. 

Pozrite si video z povodní v Bosne a Hercegovine:

Stav ohrozenia trvá

Srbský premiér už vo štvrtok vyhlásil stav ohrozenia. Doposiaľ evakuovali 16 000 obyvateľov. V krajine sú stotisíce ľudí bez prúdu, narušená je aj cestná a železničná doprava. Podobne to vyzerá aj v Bosne a Hercegovine.

Záplavy v oboch balkánskych krajinách sú najhoršie za posledných 120 rokov a pripravili najmenej 21 ľudí o život. "Obávam sa, že toto ešte nie je koniec," povedal v súvislosti s počtom obetí bosnianskosrbský prezident Milorad Dodik. Ďalšie dve osoby zahynuli v Poľsku. na Slovensku strhla povodeň jednorukého dôchodcu (83), ktorý sa išiel pozrieť, ako v potoku stúpa voda.

V Poľsku sa v sobotu dovalila veľká voda do Krakova. "Hladina vôd v riekach stúpa, ale po nočných zrážkach na juhovýchode Poľska prestalo pršať, a to je dobrá správa," uviedla poľská televízia.

Stále je na mnohých miestach vyhlásené povodňové nebezpečenstvo. V horských oblastiach voda klesá a začínajú sa počítať škody. Situácia je už ale stabilizovaná.

Situácia v Srbsku je kritická, pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy