Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Srbsko a Bosna bojujú s povodňami
Zdielať na

Srbsko a Bosna bojujú s povodňami

BELEHRAD/SARAJEVO / Srbsko a susedná Bosna a Hercegovina bojujú s rozsiahlymi záplavami. najhoršia situácia podľa miestnych médií panuje v meste Obrenovač neďaleko Belehradu. Rozvodnená rieka Sáva ho takmer celé zaplavila. Svoje domy už muselo opustiť už viac ako 6 000 ľudí. Dramatické chvíle prežívajú aj obyvatelia bosnianskej Banja Luky, kde rieka strhla niekoľko mostov.

Povodne spôsobil intenzívny dážď. Podľa meteorológov napadlo za dva dni najviac množstva zrážok za 120 rokov. Živel si zatiaľ vyžiadal päť obetí.

Evakuovali viac ako 6 000 ľudí

V Obrenovači nariadila srbská vláda evakuáciu a svoje domovy podľa serveru stanice B92 opustilo už 6 175 ľudí. Hladina Sávy tam totiž ďalej stúpa napriek tomu, že na mieste momentálne neprší.

Centrum mesta je zaplavené do výšky jedného metra a na miestnych apeloval aj premiér Aleksander Vučič, podľa ktorého je evakuácia nevyhnutná.

"Rád by som občanov požiadal, aby nezostávali na strechách a neodmietali sa nechať evakuovať. Prosím nenúťte nás použiť silu. Jediné, o čo nám ide, je vás zachrániť," uviedol Vučič v televízii RTS. Už vo štvrtok vyhlásil premiér v krajine stav ohrozenia.

V meste Obrenovač, ktoré veľká voda takmer odrezala od sveta, pomáhajú stovky policajtov a množstvo záchranárskych tímov. Vo väčšine budov nefunguje elektrina. O dodávky energií prišlo 115 000 domácností.

Množstvo obyvateľov aj blízkom Svilajnači našlo posledné útočisko na strechách, odkiaľ ich postupne evakuujú vrtuľníky.

V Bosne sa na niektorých miestach situácia pomaly zlepšuje. V meste Doboj hladina rieky Bosna o dvadsať centimetrov klesla a záchranárskym tímom sa podarilo prebojovať do doposiaľ vodou odrezanej obce Maglaj.

Úrady rovnako varovali, že rozvodnené toky môžu hýbať s mínovými poliami. V Bosne je od vojny stále zamínovaných viac ako tisíc kilometrov štvorcových územia, pripomína agentúra APA.

Veľká voda stále vážne narúša cestnú aj železničnú dopravu. V Srbsku nejazdia vlaky do Čiernej HOry a prerušené je aj medzi Belehradom a juhosrbským mestom Niš.

Srbsko požiadalo o medzinárodnú pomoc. Do krajiny prišla už skupina sedemdesiatich záchranárov z Ruska, Bosne zase ponúklo Chorvátsko. Prostredníctvom Európskej únie sa chystá balkánskym krajinám pomôcť Slovinsko, Nemecko či Bulharsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy