Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Predpoveď na víkend príliš nepoteší, čoskoro je tu leto!
Zdielať na

Predpoveď na víkend príliš nepoteší, čoskoro je tu leto!

SLOVENSKO / Traja zmrznutí sa prejavili absolútne nezvyčajne. Miesto chladu a malej oblačnosti priniesli zamračenú oblohu, silný dážď a aj keď sa to nezdá, teplo.

Tento týždeň vojde do histórie meteorológie nielen u nás, ale aj v krajinách na Balkáne ako týždeň, kedy padali dlhodobé zrážkové rekordy. Srbskí meteorológovia sa vyjadrujú o dosiahnutých zrážkových úhrnoch ako o najvyšších za posledných viac ako 100 rokov.

U nás sme až takéto ďaleké rekordy neprekonávali, mali sme však zrážky, kde za 48 hodín spadlo viac ako za celý mesiac. Jedným z takýchto miest bola Orava.

Za všetko môže Yvett

Silné dažde priniesla do našej oblasti tlaková níž, ktorej nemeckí meteorológovia dali ženské meno Yvett. Zrážky sa k nám dostávali z netypického smeru. Zvyčajne na našom území prevláda západný prenos poveternostnej situácie, tentokrát to bol retrográdny smer postupu, od juhovýchodu až východu.

Silné dažde postihli mnohé lokality krajiny, najhoršie na tom boli návetria hôr, kde sa prejavili vysoké zrážkové úhrny. Napríklad v Zuberci na Orave, za 24 hodín spadlo takmer 100 milimetrov zrážok, čo je 100 litrov vody na meter štvorcový. 

Za zmienku ešte stojí informácia, že v Tatrách snežilo a prírodného snehu je tam na niektorých miestach od výšky 1 600 metrov. Toľko nemali ani počas tohoročnej zimy.

Výrazne sa prejavil aj veľký tlakový gradient medzi nížou nad Balkánom a výšou nad Britskými ostrovmi. Rozdiel tlakov priniesol silný severný vietor, v nárazoch až nad 100 kilometrov za hodinu aj v nižších polohách Slovenska. Na hrebeňoch hôr to bolo ešte viac. Priemerná rýchlosť vetra bola až nad 40 kilometrov. Obzvlášť silný bol na juhozápade a východe krajiny, kde privial aj veľké problémy v doprave.

Zrážky i vietor počas piatkového dňa výrazne slabli.

Aký bude víkend? 

Sobota bude oblačná, v západnej polovici prechodne zamračená, na mnohých miestach s občasným dažďom, prehánkami, ojedinele aj búrkami. Zrážky budú častejšie najmä v popoludňajších hodinách a vzhľadom na množstvo vlhkosti v atmosfére môžu byť prehánky a búrky aj výdatné. Denná teplota bude od 14 do 20 stupňov Celzia. Vietor ešte severných smerov do 20-25 kilometrov.

V nedeľu bude premenlivá veľká oblačnosť a početné prehánky, ojedinele opäť aj búrky. Denná teplota opäť dosiahne od 15 do 20 stupňov. Zrážky sú opäť pravdepodobnejšie v popoludňajších hodinách z mohutnej kopovitej oblačnosti.

Od pondelka leto!

Od pondelka začne v našich končinách návrat slnečného a najmä teplého počasia. V pondelok a utorok budú ešte v popoludňajších hodinách pri zväčšenej oblačnosti miestami prehánky, ojedinele aj búrky, ale denná maximálna teplota už bude veľmi silno pripomínať leto.

V pondelok od 17 do  23 stupňov, v utorok už bude letný deň. Maximálna teplota v najteplejších lokalitách bude aspoň 25 stupňov. V stredu a vo štvrtok už počítajte s teplotou do 28 stupňov.

Nádejné počasie

Víkend sa postupne rozjasní a oteplí a s novým pracovným týždňom sa slnko objaví častejšie a výdatnejšie. "Nezabudnite na kvalitný UV krém, lebo prvé silnejšie slnko môže priniesť aj problémy s výraznou odpoveďou pokožky na slnečné lúče," odporúča meteorologička Miriam Jarošová.

Povodne a popadané stromy

Situácia je na mnohých miestach Slovenska kritická. Voda sa vyliala z riek a potokov. Najhoršie sú na tom okresy Kežmarok, Levoča a Sabinov. V piatok nadránom sa v Prešove začala vylievať Torysa. VIAC TU.

Situácia je veľmi vážna aj na juhu Slovenska. Hasiči sú v plnej pohotovosti.

Okres Rimavská Sobota: vietor, kalamita, spúšť, pozrite si reportáž:

Počasie by sa však malo postupne upokojiť a na konci mesiaca nás čakajú prvé tridsať stupňové dni. VIAC TU.

Takéto počasie nás čaká v máji, pozrite si predpoveď:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy