Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Kežmarku vyhlásili mimoriadny stav
Zdielať na

V Kežmarku vyhlásili mimoriadny stav

SLOVENSKO / Na východnom Slovensku začína byť situácia kritická. Severný vietor s priemernou rýchlosťou od 25 do 45 km/h, v nárazoch od 70 do 100 km/h môže spôsobovať vážne problémy.

Podľa meteorologičky Najlepšieho Počasia Miriam Jarošovej je momentálna situácia na Slovensku netypická. "V našej oblasti za normálnych podmienok prevláda západný prenos oblakov a zrážok od Atlantického oceánu. V týchto dňoch prevláda oblačné a daždivé počasie spôsobuje tlaková níž, ktorá sa nachádza na juhovýchod od nášho územia," uviedla Jarošová. 

Hydrológ Michal Hazlinger uviedol, že meteorologická predpoveď nie je priaznivá. "V priebehu najbližších 24 hodín by mohlo najmä na severe a na východe Slovenska lokálne spadnúť ďalších 20 -50 milimetrov zrážok, čo by znamenala výrazný vzostup hladín na tokoch najmä v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji," uviedol Hazlinger. VIAC TU.

Hydrologická mapa výstrah SHMÚ:

tvojenoviny: Vlado Macik

Boli ste pri tom? Pošlite nám foto alebo video na noviny@joj.sk.

Kežmarok: vyhlásený mimoriadny stav

V meste Kežmarok vyhlásili mimoriadny stav, v celom okrese trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. V Spišskej Starej Vsi sa vylieva voda do ulíc. Rieka Dunajec začína ohrozovať slovenskú stranu.

Rimavská Sobota: Cestujúci uviazli v autobuse

Približne 7 hodín bolo 26 cestujúcich uviaznutých v autobuse na ceste medzi Hnúšťou a Ratkovou. Úsek tam bol neprejazdný pre popadané stromy.

Situácia však bola veľmi vážna na viacerých miestach juhu stredného Slovenska. Hasiči mali do štvrtej popoludní 30 výjazdov.

Okres Rimavská Sobota: vietor, kalamita, spúšť, pozrite si reportáž:

Brezno: horský priechod strážili policajti

Horský priechod Zbojská pri Brezne strážili policajti. Nepustili tadiaľ ani nohu. Stromy sa lámali akoby to boli zápalky. Desiatky ľudí, ktorí sa včas nedostali do bezpečia, zostali uväznení v autách.

Vodára, ktorý pracoval na jednej chate zasiahol padajúci strom. Jeho kolega ho niesol niekoľko kilometrov do najbližšej obce.

Počasie v Brezne odrezalo od sveta autobus, pozrite si reportáž:

Kežmarok: tretí stupeň povodňovej aktivity

V Kežmarku aj v staroľubovnianskom okrese bol vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity,  meste ho ohlásili sirény.

V pohotovosti sú aj obyvatelia obcí v staroľubovnianskom okrese, kde sa pomaly rieky vylievajú z korýt. Podľa slov reportérky Maji Pavlíkovej ich čaká rušná noc. Vietor strhol aj strechu na policajnom riaditeľstve v Starej Ľubovni.

Slovensko: výluka na železniciach

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prerušila prepravu na viacerých tratiach Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Dôvodom je neprejazdná trať a padajúce stromy z dôvodu silného vetra.

Trať Kraj
Pohronská Polhora – Tisovec (16 km)Banskobystrický kraj
Zlatno – Kokava nad Rimavicou - Utekáč (12 km)Banskobystrický kraj
Poprad - Starý Smokovec – Štrbské Pleso (29 km)Prešovský kraj
Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (6 km)Prešovský kraj
Ozubnicová železnica  Štrba – Štrbské Pleso (5 km)Prešovský kraj

Zdroj: slovakrail.sk

Na niektorých ďalších tratiach vlaky meškajú kvôli popadaným stromom na koľajniciach. Na tratiach hrozí meškanie v desiatkach minút. V niektorých prípadoch dokonca odrieknutie na ďalší deň.

Trať Kraj
Hronská Dúbrava - Kremnica - Vrútky (85 km)Banskobystrický kraj, Žilinský kraj
Banská Bystrica - Vrútky (75 km)Banskobystrický kraj, Žilinský kraj
Smolenice – Jablonica (14 km)Trnavský kraj
(zabezpečená náhradná autobusová doprava, predpokladané meškanie vlakov 20 až 30 minút)

Zdroj: slovakrail.sk

Kanaš: vietor vytrhol stromy

"Pri pohľade z obce Kanaš na vrch Veľká Stráž vidno že vnikol polom vplyvom silného vetra," napísal čitateľ Anton. 

noviny.sk

Železnice odporúčajú necestovať

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyzývajú cestujúcich, aby pre poveternostnú situáciu zvážili cestovanie v úsekoch Vrútky - Banská Bystrica, Vrútky - Zvolen a Kremnica či na tratiach Tatranskej elektrickej železnice.

Doprava je pre silný nárazový vietor a mimoriadne nepriaznivé počasie na viacerých miestach prerušená. Na trať padajú konáre, stromy, v niektorých prípadoch sú poškodené aj trakčné vedenia.

"Hoci sme nasadili všetky sily a prostriedky na odstraňovanie následkov, je to však náročné a v mnohých prípadoch aj život ohrozujúce," poznamenala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. 

Mirkovce: Strom tesne minul detský kočík

Počasie vyčíňalo aj v Mirkovciach (okr. Prešov). Na rodinný dom spadol strom, po ktorom ostala len diera v streche. Strom sa zastavil len tesne nad kočiarom, v ktorom ležala trojmesačná Johanka.

Rožňava: Prevrátený kamión 

V rožňavskom okrese prevrátil silný vietor kamión. "Popadané stromy, výpadky elektriny a neprejazdné cesty. Výstraha silného vetra platí až do zajtrajška," opísala situáciu v okolí Rožňavy reportérka Martina Molčanová.

noviny.sk

Gemer: Uzatvorené cesty

Pre popadané stromy je v okrese Rožňava až do odvolania uzavretá cesta III. triedy v katastri obce Gemerská Poloma, smer Spišská Nová Ves. Na vozovku tu spadlo približne 20 stromov. V okrese Košice-okolie je pre popadané stromy uzatvorený horský priechod Jahodná.

Neprejazdná a uzavretá je aj cesta druhej triedy II/549 - Úhorná – Krásnohorské Podhradie - Uhornianský kopec. Neprejazdné sú aj cesty II. triedy cez horský priechod Grajnár a Folkmársky kopec.

Uzavretá a neprejazdná je momentálne aj cesta II. triedy cez horský priechod Súľová od obce Hnilec a rovnako aj od obce Gemerská Poloma. O 13:30 o tom informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja.

Pre popadané stromy sú neprejazdné a uzavreté cesty III. triedy: Markuška – Brdárka, Rochovce – Čierna Lehota. Uzavretá je cesta Háj – Hačava pre popadané stromy a zosunuté kamene. Vyvrátené stromy obmedzujú premávku v okolí obci Rešica, Buzica, Nováčany, Rudník a Zlatá Idka.

Tatry: Uzatvorené cesty

Situácia na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa komplikuje. Polícia uzavrela cesty II/538 Štrbské Pleso – Tatranská Štrba a cestu II/537 Štrbské Pleso - Vyšne Hágy. "Medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom spadli stromy aj na dve autá. Presný počet spadnutých stromov momentálne nie je možné určiť,“ povedal pre SITA riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla.

Popadané stromy dočasne zablokovali dopravu aj medzi obcami Brutovce a Oľšavica (okr. Levoča). Tu spadli na cestu štyri stromy. Cesta je už prejazdná v jednom jazdnom pruhu, cestári momentálne pracujú na uvoľnení celej cesty. Stromy padajú na cesty aj v oblasti Liptovskej Tepličky. Tu si s nimi zatiaľ poradila obec.

Podľa najnovších informácií z Operačného strediska krajského policajného zboru v Prešove uzatvorili cestu aj medzi Štrbským Plesom a Podbánskym.

Trnava: Hasiči bojujú s vetrom

Hasiči v Trnavskom kraji absolvovali v súvislosti so silným vetrom od stredy popoludnia do štvrtkového obeda sedemnásť technických zásahov, pri ktorých odstraňovali predovšetkým vyvrátené stromy. Spolu bolo na odstraňovaní následkov silného vetra v akcii 58 hasičov a osemnásť kusov techniky.

Silný vietor si našťastie nevyžiadal žiadne zranenia, materiálne škody sú tiež len minimálne. Vietor poškodil aj vedenia obecného rozhlasu a hasiči evidujú aj jeden strhnutý reklamný pútač.

Hasiči v okrese Trnava zasahovali po vyčíňaní vetra šesťkrát, ich kolegovia z Galanty majú za sebou päť výjazdov, piešťanskí hasiči štyri a v okrese Dunajská Streda zasahovali hasiči dvakrát.

Košice: Odstavené fontány

Pracovníci Správy mestskej zelene Košice museli dnes pre silný vietor odstaviť všetky mestské fontány, vrátane tej v Mestskom parku. Fontány budú opätovne spustené až po zlepšení počasia.

Problémy robí aj potôčik na Hlavnej ulici, nafúkané lístie i odpad zabraňujú prietoku vody, ktorá sa začína vylievať do okolie. .

Silný vietor v Košiciach láme a vyvracia stromy. Ako informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov, majú plné ruky práce v meste i okrese Košice-okolie.

Napríklad na Ulici výstavby spadol strom na tri autá, na Južnej triede na dve. Hasiči ich nemôžu odstrániť, kým udalosť nezdokumentujú, aby si mohli majitelia vozidiel u poisťovne uplatniť náhradu škody.

Bratislava: Výstraha 2. stupňa

Hasiči zasahovali pre silný vietor v Bratislavskom kraji od rána už dvakrát. Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, hasiči zasahovali na Chemickej ulici v Bratislave, kde spadol strom na obytný dom a poškodil jeho fasádu.

Na Miletičovej ulici zasahovali pri poškodenom trolejovom vedení. V ostatných častiach Bratislavského kraja zatiaľ nemuseli zasahovať, neevidujú ani žiadnych zranených.

SHMÚ vydal 2. stupeň výstrahy pred vetrom aj pre Bratislavský okres. "Miestami sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 22 - 28 m/s," píše sa na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu. 

Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.
Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná
a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

SITA

Osadné: Starosta hovorí o katastrofe

Situácia na krajnom východe sa každou hodinou viac dramatizuje. Začína fúkať silný vietor, ktorý vyvracia stromy aj s koreňmi. V obci Čukalovce spadol strom na rodinný dom. V Osadnom strhla víchrica elektrické vedenie. Niekoľko stromov popadalo na cestu, na most. Dve obrovské lipy sa zrútili na miestnom cintoríne. K nárazovému vetru sa pridáva aj dážď.

Starosta obce Osadné nazval spúšť v dedine katastrofou, vietor láme jeden strom za druhým.

Situácia na krajnom východe Slovenska je kritická, pozrite si zábery:

Gortva: Strom na rodinnom dome

Silný vietor už od stredajšieho večera vyčíňa aj v okrese Rimavská Sobota. Hasiči mali niekoľko výjazdov k vyvráteným stromom. Vo štvrtok ráno zasahovali v obci Gortva (okr. Rimavská Sobota), kde strom spadol na strechu rodinného domu a poškodil aj elektrické káble.

Vo vnútri boli v tom čase traja ľudia, vystrašila ich obrovská rana. Zlomený strom spíli hasiči.

Na rodinný dom spadol strom, pozrite si zábery:

Sobrance: Strhnutá strecha

Na dve strhnuté strechy v Sobranciach nás upozornil čitateľ Vladimír. Silný vietor sa postaral o to, že v meste museli zasahovať hasiči.

tvojenoviny: Anton Kron.

Stará Ľubovňa: Ľudia sú prichystaní

"Boli sme na miestach, kde majú ľudia rieku Poprad pod nosom. Po skúsenostiach z minulosti postavili na obranu hrádze. Možno aj preto všetci pokojne spali," opisuje situáciu reportérka Veľkých Novín Mária Pavlíková. Tá monitorovala situáciu v Ľubovni dve hodiny po polnoci.

V okolí Starej Ľubovne bol v noci pokoj, pozrite si reportáž:

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy