Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na východe Slovenska vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity
Zdielať na

Na východe Slovenska vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity

BRATISLAVA / Ak ste milovníkom tepla a slnka, tento týždeň by ste sa mali odsťahovať. Celý týždeň má byť podľa meteorologičky Miriam Jarošovej upršaný a veterný.

Maximálna teplota do 18 stupňov

Stredajší deň bude oblačný až zamračený a na mnohých miestach sa rozprší. "Zrážky budú na severe krajiny aj výdatnejšie, pričom môže spadnúť až okolo 25 milimetrov zrážok. Popoludní sa k oblačnosti a dažďu pridá aj silný vietor. Denná teplota od 13 do 18°C, ale na severe už iba 9 až 13°C," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Vietor od severu s priemernou rýchlosťou až do 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch postupne od 65 do 75 kilometrov za hodinu.

Na horách počas dňa až víchrica. Nepriaznivé májové počasie bude pokračovať aj v ďalších dňoch. Dlhodobú predpoveď na celý máj si môžete prečítať TU.

3. stupeň výstrahy

Očakávaný výdatný dážď môže na severovýchode Slovenska výrazne dvihnúť hladiny vodných tokov. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vyhlásil na tomto území 3. stupeň hydrologickej výstrahy, ktorý platí oddnes od 21:00 do piatku 07:00.

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platí oddnes od 21:00 až do piatkového rána pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce.

Zvýšenie hladín

Výstraha od polnoci až do piatku 06:00 platí aj pre okresy Liptovský Mikuláš, Námestovo a Tvrdošín. Vodné toky tu môžu dosiahnuť alebo prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, upozorňuje SHMÚ.

Hladiny vodných tokov sa z trvalého dažďa môžu zdvihnúť aj na tokoch na Hornom Považí a Liptove, v okolí Čadce a Kysuckého Nového Mesta či Dolného Kubína, kde platí 2. stupeň výstrahy. Zvýšenie hladín vodných tokov SHMÚ očakáva aj na tokoch Hornádu, Hnilca, Bodvy a rieky Torysa.

Jednotky sú schopné reagovať

"Situáciu podrobne monitorujeme a akonáhle sa začne výraznejšie dramatizovať, tak posilníme všetky naše jednotky na to, aby sme boli schopní reagovať," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

"Treba byť pripravený na to, že tie hladiny môžu stúpať veľmi výrazne, veľmi rýchlo a veľmi vysoko," dodáva meteorológ Michal Hazlinger. Na prípadné odstraňovanie škôd po povodniach je už pripravené aj ministerstvo financií. V zálohe má na to vyčlenené státisíce eur.

Hydrologická výstraha potrvá predbežne do piatku. Môže sa ale stať, že ju ešte predĺžia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy