Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kežmarčania bojujú s bahnom. Nenávidia miesto, kde žijú
Zdielať na

Kežmarčania bojujú s bahnom. Nenávidia miesto, kde žijú

SLOVENSKO / Posledné dva dni dalo počasie zabrať mnohým ľuďom po takmer celej krajine. V Starej Ľubovni či Kežmarku vyhlásili mimoriadny stav a mnohé obce a dediny boli odrezané od sveta. Voda sa vylievala z potokov a extrémne vyčíňanie počasia má aj prvú obeť. O život prišiel starček ( †83), ktorého stiahol rozbúrený potok.

V sobotu má byť na území Slovenska oblačno až zamračené. Na mnohých miestach prehánky alebo občasný dážď, ojedinele, a to najmä na východe, aj búrky.

Najvyššia denná teplota 15 až 21°C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6°C. Slabý až mierny premenlivý vietor , na juhozápade severozápadný vietor 2 až 6 metrov za sekundu. 

Kežmarok: tony bahna

Vo štvrtok a piatok bojovali s obrovskou vodou, v sobotu s tonami bahna. Z pivníc a domov Kežmarčania vynášajú zničený nábytok, uhynuté zvieratá a pokazené potraviny. Niektorí sú na tom psychicky naozaj zle a to až tak veľmi, že nenávidia miesto, kde bývajú.

Vernár: cesta je prejazdná

Cesta v smere Poprad - Rožňava cez horský prejazd Vernár je od 16:50 prejazdná v oboch smeroch. Ako informovalo operačné stredisko prešovských krajských policajtov v úseku je obmedzená rýchlosť na 50 kilometrov za hodinu.

Košice: tretí stupeň povodňovej aktivity

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo dnes popoludní aj mesto Košice, platiť bude až do odvolania. Ako informovala Linda Šnajdárová z košického magistrátu, stále pretrvávajú nepriaznivé meteorologické a hydrometeorologickej podmienky, pričom sa zvýšili hladiny menších vodných tokov ale aj rieky Hornád.

Lokálne povodne ohrozujú najmä mestské časti Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca. "Na základe vyhlásenia tretieho stupňa povodňovej aktivity boli nasadené dostupné sily a prostriedky na záchranné práce a na odstraňovanie povodňových škôd. Situáciu monitorujeme a budeme priebežne informovať o každej zmene,“ uviedla Šnajdárová.

Vysoké Tatry: vyvrátilo 100 000 stromov

Veterná kalamita z 15. mája, ktorá zasiahla Tatranský národný park, spôsobila v lesoch menšie škody ako kalamita z roku 2004. "Čo sa týka škôd na turistických chodníkoch a cestách, sú porovnateľné s rokom 2004. Vyzerá to tak, že epicentrum kalamity bolo vo Vyšných Hágoch, a to, čo ostalo z lesa po kalamite v roku 2004, bolo zničené a poškodené teraz,“ povedal počas návštevy Vysokých Tatier minister životného prostredia Peter Žiga.

Štvrtkový vietor vyvrátil približne 100 000 stromov, čo predstavuje asi 80 000 metrov kubických dreva. Námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku Marián Šturcel však zdôraznil, že ide len o prvý odhad spôsobených škôd v území, mimo bezzásahového územia národného parku.

Keďže škody v tatranských lesoch boli spôsobené hlavne polomom, a nie vývratmi, sila a rýchlosť vetra bola podľa ministra porovnateľná s rokom 2004. Prvý odhad rozsahu škôd je podľa ministra len predbežný, keďže doteraz sa lesníkom ani ochranárom nepodarilo dostať do všetkých postihnutých lokalít.

Prioritou je momentálne prerezanie a uvoľnenie neprejazdných ciest, hlavne medzi Vyšnými Hágami, Štrbským Plesom a Podbanským. Cesta by mohla byť sprejazdnená pre verejnosť najneskôr v utorok ráno. Minister Žiga zároveň vyzval verejnosť, aby rešpektovala pokyny pracovníkov spracujúcich kalamitu a zbytočne nechodili do lesa, pretože turistické chodníky sú neprístupné alebo poškodené.

Bratislava: Na Dunaji je 1. stupeň povodňovej aktivity

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke uverejnil, že na rieke Dunaj a Morava je prvý stupeň povodňovej aktivity. O trištvrte na tri mal Dunaj výšku 671 centimetrov, Morava 485 centimetrov.

SITA

Balkán: 21 obetí

V Srbsku a susednej Bosne a Hercegovine odrezali rozvodnené rieky od okolia viacero miest a obcí a donútili k evakuácii tisíce ľudí. Rieka Sáva a Kolubara úplne zaplavili sedemdesiattisícové mesto Obrenovač, kde voda dosahovala miestami výšku až päť metrov.

Záplavy si vyžiadali dvadsaťjeden obetí. V Poľsku na veľkú vodu čaká stále Krakov. VIAC TU. 

Hornád: 3. stupeň povodňovej aktivity

Na rieke Hornád pri Kysaku stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška hladiny sa od dnešného rána drží na úrovni 390 cm. Zvýšenú hladinu spôsobuje vypúšťanie vody z Ružínskej priehrady. Na dolnom toku Hornádu v Ždani je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, hladina dosahuje 529 cm.

Boli ste pri tom? Pošlite nám foto alebo video na noviny@joj.sk.

Rieka Hnilec: situácia sa zlepšila

Povodňová situácia na rieke Hnilec sa zlepšila. V Stratenej a Švedlári je podľa SHMÚ druhý stupeň a v Jaklovciach prvý stupeň povodňovej aktivity. Ako dopoludnia informoval starosta Švedlára Oska Münnich, hladina trochu klesla, ale už zase prší.

"Pokračujeme v záchranných prácach, ale ide to pomaly, lebo pôda je rozmočená a stroje majú problémy. U nás sále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Ponecháme ho v platnosti až do pondelka a na základe vývoja počasia a situácie rozhodneme o ďalšom postupe,“ povedal Münnich.

Tretí stupeň povodňovej aktivity trvá aj v Gelnici. Situáciu tu v lokalite Turzov komplikujú aj vytekajúce banské vody.

Sady nad Torysou: spodná voda

V Sadoch nad Torysou vysoká hladina Torysy spôsobila stúpanie spodnej vody, a zrejme aj menšie priesaky za hrádzou. V lokalite Zdoba zaplavila časť dvoch ulíc, niekoľko garáží a záhrad.

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí sa snažili vodu odčerpať čerpadlami. Časť záhrad a dvorov zaplavila voda aj v Košickej Polianke a Nižnej.

Košice: situácia sa pomaly zlepšuje

Situácia v Košickom kraji sa po povodniach zlepšuje iba pomaly. Najkritickejší stav je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity a hladina dosahuje 588 centimetrov.

Torysa vystúpila z koryta a zaplavila okolité lúky a polia. Vyplýva to z informácií na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Na Toryse pieskovali aj väzni, pozrite si reportáž:

Silný vietor ustál

Silný vietor, ktorý komplikoval prácu záchranárom, v noci na z piatka na sobotu utíchol. Situácia je na väčšine územia stabilizovaná. V Poprade a okolí už začali s odstraňovaním škôd.

Povodňová aktivita bola znížená o stupeň, voda vo viacerých riekach a potokoch klesla. Počasie je však aj naďalej škaredé a na niektorých miestach občas spŕchne.

Vernár: obec je neprejazdná 

V Tatrách začali tiež s odstraňovaním padnutých stromov na cestách, v Starej Ľubovni pokračujú záchranárske práce. Snažia sa spojiť dedinky a obce s okolitým svetom.

SHMÚ

Obec Vernár má stále ešte neprejazdné komunikácie. Do dediny sa dostanú len záchranári, osobným a nákladným vozidlám je prejazd zatiaľ zakázaný. Záchranári a hasiči sú však stále v pohotovosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy