Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kontrola marží obchodníkov neexistuje. Obchody si pridávajú percentá
Zdielať na

Kontrola marží obchodníkov neexistuje. Obchody si pridávajú percentá

BRATISLAVA / Kým sa k nám tovar dostane, prejde dlhú cestu od výrobcu, spracovateľa až do obchodu. Oficiálna kontrola marží obchodníkov neexistuje. Slovenskí výrobcovia tvrdia, že kým oni musia predávať za minimálnu cenu, obchody si potom na výrobky prihodia desiatky percent.

Výrobcovia obviňujú obchodné reťazce, že si nahadzujú vysoké marže, čo sa potom odráža na vysokých cenách v obchodoch. Obchodníci sa bránia a tvrdia, že vysoké zisky sú mýtus.

"Sú príklady u niektorých výrobkov, že marža presahuje aj 100 percent," povedal predseda poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Ďalšie náklady

Obchodníci sa ale bránia a tvrdia, že vysoké zisky sú mýtus a marža odzrkadľuje aj ďalšie ich náklady. "Čo sa týka marží, alebo čistých marží, sa v súčasnosti obchodníci na Slovensku nachádzajú na úrovni 2 - 4 percent zisku, čiže čistej marže na spotrebiteľskú cenu," hovorí Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu.

"V reťazci prvovýroba ťahá jednoznačne za najkratší koniec," tvrdí Semančík. "Mali by to podložiť nejakými exaktnými dátami, číslami," myslí si Fašiangová.

Téme sa venuje redaktorka Klaudia Suchomel-Guzová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy