Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodičia pozor! Ak štátu nehlásite, kde sú vaše deti, preverí si vás
Zdielať na

Rodičia pozor! Ak štátu nehlásite, kde sú vaše deti, preverí si vás

BRATISLAVA Už viac ako rok platí pre rodičov nová povinnosť. Ak máte doma trojročné dieťa, musíte úradom písomne alebo aspoň telefonicky nahlásiť, kto sa oň stará, kým ste v práci. Za nesplnenie povinnosti úrady siahnu na prídavky. Od začiatku platnosti tejto novinky prišli o peniaze stovky rodín.

Nahlasovacia povinnosť sa týkala 43 tisíc rodičov, 39 tisíc z nich si ju splnilo. Ostatní s úradmi nekomunikovali.

"Oznamovaciu povinnosť si nesplnilo 3 740 rodičov a bola im zaslaná výzva na doručenie," uviedla zástupkyňa ústredia práce Jana Lukáčová.

Prišli o prídavky

Úrad rodičov vo výzve upozornil, že majú hlásiť, kto sa stará o trojročné dieťa. Zároveň ich upozornili, že ak to do istej lehoty neurobia, štát im pozastaví vyplácanie rodinných prídavkov. Stovky rodín o ne prišli.

"275 rodičom zastavujeme vyplácanie prídavku, pretože si nesplnili povinnosť ani na základe výzvy," dodala Lukáčová.

Po preverení situácie sociálnymi pracovníkmi sa jednoducho zistili, že išlo o zábudlivosť a rodičia neposlali papier včas tam, kam mali.

To, že si rodičia nesplnia nahlasovaciu povinnosť ešte automaticky neznamená, že tiež zanedbávajú starostlivosť o dieťa. Mnohí túto povinnosť kritizujú a považujú za zbytočnú záťaž pre rodičov. "Takýto spôsob nie je ničím iným ako formalizmom a alibizmom zo strany ministerstva práce," uviedol exminister ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.

Doplatené prídavky

Rezort chcel touto novinou ešte pred rokom zabezpečiť lepšiu ochranu detí. Papier má byť zároveň akýmsi dôkazom toho, že rodičia si detské prídavky zaslúžia.

"Ak si rodič po zastavení vyplácania splnil povinnosť, prídavky mu bola doplatené. Ďalej pokračujú tak, ako to bolo pred tým," dodala Lukáčová z Ústredia práce.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy