Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rodičia pozor! Pri narodení dieťaťa bude iba jedna dávka
Zdielať na

Rodičia pozor! Pri narodení dieťaťa bude iba jedna dávka

BRATISLAVA / V stredu sa v našom parlamente hovorilo prevažne o deťoch. Zmeny v príspevkoch pri narodení dieťaťa či povinné nahlasovanie detí na úrady. Toto sú novinky, ktoré budú platiť už od budúceho roka.

Prvé dieťa dostane 830 eur

Z príspevku a príplatku pri narodení dieťaťa bude od budúceho roka už iba jedna dávka. Tak rozhodli naši poslanci. "Pri každom tom príspevku boli iné podmienky. Teraz to zjednotíme tak, aby to bolo administratívne jednoduchšie," vysvetľuje predseda Sociálneho výboru Ján Podmanický.

Pri prvom až treťom dieťati dostane mamička necelých 830 eur a pri štvrtom a ďalšom zhruba 151 eur. Dávka by sa mala vyplatiť naraz - po 28. dňoch po narodení dieťaťa. "Má to slúžiť na ten základ, ako je kočík, prebaľovací pult, jedálenskú stoličku," dodáva Podmanický.

Trojročné deti nahlásené na úrade

Mama dvoch detí Soňa zjednodušenie pravidiel víta. Dávka však podľa nej na detský základ rozhodne nestačí. Skromnejšia detská garderóba ju stála viac ako 1 340 eur. "Pri strate príjmu je to veľmi zložité a ja sama som si musela nasporiť, aby sme v čase, keď nabehnem na rodičovskú, aby sme to zvládli. Lebo žiť len z toho sa nám nepodarilo," opisuje Soňa.

Ďalšou novinkou bude aj povinné nahlasovanie viac ako trojročných detí na úrady. Poslanci tak chcú zaplátať dieru v zákone, ktorá sa ukázala ako veľmi nešťastná v prípadoch ako je napríklad malá utýraná Lucka.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy