Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Za Róberta Bezáka sa u pápeža prihovoril tento muž
Zdielať na

Za Róberta Bezáka sa u pápeža prihovoril tento muž

BRATISLAVA / O prípad bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka sa zaujímali duchovné autority, ktoré sa za neho prihovorili aj u samotného pápeža. Zrejme najviac mu pomohol český kardinál Miloslav Vlk. Ten pre televíziu JOJ opísal, ako k Bezákovej audiencii u pápeža došlo.

Kardinál Miloslav Vlk bol priamo pri stretnutí Róberta Bezáka so svätým otcom. To, že pápež nehovoril s Bezákom medzi štyrmi očami prekvapilo aj odbornú obec. Práve kardinál Vlk, ako Vatikánom rešpektovaná autorita, bol a je najsilnejším spojencom v tejto kauze pre odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka.

"Prípad pána arcibiskupa Bezáka som sledoval od začiatku. Žiadal som svätého otca o stretnutie. Žiadal som aj štátny sekretariát vo Vatikáne. Nedávno mi Vatikán potvrdil termín stretnutia," informoval Vlk.  

Svätý otec František si vypočul pozadie kauzy Bezák priamo z úst Róberta Bezáka. Obsah rozhovoru je zatiaľ tajomstvom, ktoré o pár dní kardinál Vlk verejne rozpovie.

Pre odborníkov, ktorí dokážu už zo samotného stretnutia pápeža z Bezákom vyčítať viac ako bežný človek je zrejmé, že rehabilitácia Bezáka svätou stolicou už začala.

Obľúbený arcibiskup

Bezáka k Františkovi teda dostal kardinál Vlk a nepochybne aj podpora od iných českých duchovných. Zo Slovenska mu pomohla iná sila, a to sila obyčajných veriacich. U špičiek slovenskej katolíckej cirkvi, je celé roky kauza Bezák, prípadom výlučne Vatikánu.

"Keď som po škandalóznom odvolaní arcibiskupa Bezáka zdvihol hlas na jeho ochranu, veril som, že sa mu nakoniec dostane spravodlivosti. Hoci som tušil, že aj v cirkvi božie mlyny narážajú na mnoho prekážok,"  povedal svoj názor na celú vec teológ a religionista Tomáš Halík.

"Ľudia zo Slovenska i Česka vyjadrili solidaritu s arcibiskupom Bezákom a ich snaha nakoniec priniesla ovocie," pokračoval.

Významná duchovná autorita má o celej kauze jasnú predstavu. "Jeho hlavnou "vinou" bolo to, že sa pokúsil presadiť spôsob pastorácie v duchu pápeža Františka ešte pred pontifikátom tohto reformného pápeža," dodal.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy