Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novela zákona zakáže šoférom parkovať na chodníkoch
Zdielať na

Novela zákona zakáže šoférom parkovať na chodníkoch

BRATISLAVA / Zákaz parkovania na chodníkoch, ktorý má so sebou priniesť novela cestného zákona nedesí len bežných vodičov, ale hlavne tých, ktorí sa starajú o naše bezpečie. Hasiči a záchranári majú totiž už teraz problém vojsť do niektorých ulíc.

Sanitka vyráža za pacientom, jazda cez mesto je v pohode až do chvíle, kým sa posádka nedostane na sídlisko. Šofér sanitky, či chce alebo nie, musí  spomaliť a ísť krokom. Prejsť pomedzi zaparkované autá je priadne adrenalínový zážitok.

"Je to niekedy o centimetroch, niekedy o milimetroch. Vodič musí dávať pozor, aby neoškrel to auto alebo sanitku," opisuje záchranár Štefan Hodničák. Rovnaký problém už teraz majú aj hasiči, ktorých auto je predsalen narozdiel od sanitky ešte o niečo dlhšie a širšie.

Zákaz nič nevyrieši

Preto sa obávajú, že ak autá nebudú môcť stáť na chodníkoch, začnú stáť na cestách. "Už teraz sú mnohé komunikácie, pre hasičskú techniku ťažko prejazdné, alebo úplne neprejazdné," opisuje veliteľ HaZÚ Marián Bugár.

Aj starosta  najväčšieho bratislavského sídliska Petržalka tvrdí, že  samotný zákaz parkovania na chodníkoch nič nevyrieši. Samosprávy vraj potrebujú aj ďalšie nástroje nato, aby následnú situáciu s parkovaním zvládli.

Značenie

"Aby sme mohli vytvoriť nové parkovacie miesta pre tých, ktorí doteraz parkovali na chodníku," hovorí starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Autá budú môcť  na chodníkoch po novom zaparkovať  iba na miestach, ktoré budú označené vodorovným alebo zvislým značením.

Téme sa venuje redaktorka Petra Dišková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy