Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislave hrozí kolaps dopravy, vodiči MHD chcú štrajkovať
Zdielať na

Bratislave hrozí kolaps dopravy, vodiči MHD chcú štrajkovať

BRATISLAVA / Zníženie dotácie na prevádzku Dopravného podniku Bratislava (DPB) by mohlo viesť až k štrajku jeho zamestnancov. Uviedli to na tlačovej konferencii odborári z Dopravného podniku Bratislava. Menej peňazí by totiž podľa nich znamenalo znižovanie počtu liniek MHD, znižovanie miezd či dokonca prepúšťanie.

Odborári z Dopravného podniku Bratislava vypočítali, že mesto dopravnému podniku na bežné prevádzkové potreby navrhuje v rozpočte o takmer 3,5 milióna eur menej ako vlani, no vyžaduje približne rovnaký objem výkonov ako v roku 2014.

O 3,5 milióna menej

Mesto v tohtoročnom rozpočte navrhuje, aby Dopravný podnik Bratislava tento rok najazdil 45 116 000 vozových kilometrov, čo je približne rovnako ako vlani. Za to však podniku chce dať dotáciu na prevádzku nižšiu o skoro 3,5 milióna eur, pripomenul predseda Základnej organizácie integrovaného odborového zväzu (ZO IOZ) - divízia Autobusy Július Orban.

"Z toho logicky vychádza jedno, menej liniek pre cestujúcich, nižšie mzdy, prepúšťanie a s tým spojené narastajúce nepokoje medzi zamestnancami DPB," uviedol Július Orban.

"Zamestnanci tak prídu o svoje sociálne istoty, čo môže zapríčiniť neudržanie sociálneho zmieru," podotkol Orban.

Od mesta odborári žiadajú len toľko, aby za objednané kilometre dostal podnik spravodlivú dotáciu. "Za výkony požadujeme zaplatiť ekonomicky oprávnené náklady, ako o tom hovorí rámcová zmluva uzatvorená 1. januára 2014," povedal Orban. Suma, o ktorú chce mesto dotáciu pre DPB znížiť, totiž predstavuje približne tri milióny vozových kilometrov.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dôvody na prípadný štrajk zamestnancov Dopravného podniku Bratislava (DPB) nevidí. "Situácia v Dopravnom podniku je stabilná, financovanie beží,“ povedal na brífingu primátor Nesrovnal.

Reagoval tak na vyjadrenia odborárov z DPB, podľa ktorých by mohlo zníženie dotácie na bežnú prevádzku, navrhované v tohtoročnom rozpočte, viesť k znižovaniu počtu liniek, znižovaniu miezd či dokonca k prepúšťaniu zamestnancov DPB.

Nesrovnal uviedol, že vydal vedeniu Dopravného podniku Bratislava pokyn, aby neprepúšťali zamestnancov a neznižovali mzdy. "Na prepúšťanie zamestnancov či znižovanie miezd nevidím žiadny dôvod,“ povedal na brífingu Nesrovnal. Dodal, že Dopravný podnik by mal tento rok dostať dokonca viac peňazí ako vlani.

Celková navrhovaná suma pre DPB je podľa primátora o viac ako päť miliónov eur vyššia.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy