Jasno
19°
Bratislava
Dve deti zomreli v profesionálnych rodinách, ministerstvo pripúšťa zmeny
Zdielať na

Dve deti zomreli v profesionálnych rodinách, ministerstvo pripúšťa zmeny

BRATISLAVA / Ministerstvo práce doteraz vyzývalo k práci profesionálneho rodiča každého, kto má chuť a stredoškolské vzdelanie. Po smrti Simonky a Jožka, ktorí práve v profesionálnych rodinách zomreli, pripúšťa zmeny v interných predpisoch.

Pojem profesionálny rodič pozná Slovensko už devätnásť rokov. "Profesionálny rodič legislatívne u nás vzniká v roku 1996, kedy sú umiestnené prvé deti do rodín," potvrdila hovorkyňa ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Záujem o túto prácu dlho veľký nebol, v roku 2009 ministerstvo práce aj prostredníctvom médii lákalo na prácu profesionálneho rodiča takmer  kohokoľvek.

"Ministerstvo chce chodiť po mestách a hľadať profesionálnych rodičov
stať sa ním môže ktokoľvek, stačí ak má stredoškolské vzdelanie a chuť pustiť cudzieho človeka do svojho intímneho prostredia. Absolvuje týždenný kurz  a môže pracovať,"
hlásalo vtedy.

V opatere štátu

"V súčasnosti je 753 profesionálnych rodín, v ktorých sa vychováva 1426 maloletých," informovala Lukáčová.

Nie vždy tam ale majú dobrý život. V obci Veľký Šariš obvinili pred pár dnami  profesionálneho rodiča zo smrti jeden a pol ročného dievčatka. Utrpelo pomliaždeniny hlavy, trupu, malo natrhnuté črevá a v dôsledku vnútorného krvácania zomrelo.

V Nových Zámkoch na následky úrazu hlavy zomrel len 11 mesačný chlapček. Opuch a krvácanie do mozgu mu spôsobil profesionálny rodič hodením o zem.
"V tom prípade spred dvoch rokov došlo k zlyhaniu ľudského faktora, a to výberom riaditeľky na profesionálneho rodiča," vysvetlila Lukáčová.

Bez výrazných zmien

Medzitým sa v detskom domove vymenilo vedenie. Na otázku, či po Jožkovej smrti kontrolujú profesionálnych rodičov častejšie či prísnejšie odpovedali stručne. "V priebehu môjho pôsobenia nedošlo k výrazným zmenám a ani k prijímaniu nových profesionálnych rodičov," vyhlásila riaditeľka Detského domova Trnava Martina Krchňáková.

"Druhý prípad vyšetruje polícia a vykonáva sa kontrola v detskom domove," pokračuje Lukáčová.

Ospravedlnenie ľudským faktorom po druhýkrát je ale podľa vedenia už neakceptovateľné. "Počkáme na výsledky z vyšetrovania a zvážime interné normy," dodala Lukáčová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy