Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jánoš nie je jediný. Poslanci priznali držanie zbraní
Zdielať na

Jánoš nie je jediný. Poslanci priznali držanie zbraní

BRATISLAVA / Člen politickej strany Smer SD a exposlanec Národnej rady Vladimír Jánoš je obvinený z týrania svojich blízkych. Okrem toho u neho polícia našla zbrane. Nie je ale jediným členom Národnej rady, ktorý má blízko k zbraniam.

"Zbrane mám pre svoju záľubu na ktorú som vlani pre pracovné zaťaženie nemal vôbec čas," zdôvodnil držanie svojich zbraní Vladimír Jánoš. Krátko potom ho polícia obvinila zo závažného zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

"Nikdy som na úseku zbraní a streliva neurobil žiadny priestupok," povedal.

Jeho zbrane ale nie sú hocijaké. Vlastní tri plne funkčné samopaly, úradne posúdené ako zberateľské kusy. Na ich držanie má udelenú špeciálnu výnimku.

Samopaly civilistom nepatria

Zbrane ale vlastnia aj iní poslanci. Zo 150 poslancov Národnej rady na otázku TV JOJ, či vlastnia takzvané zakázané zbrane kategórie A na špeciálnu výnimku, odpovedala viac ako polovica.

Mnohí boli zo zbraní, ktoré exposlanec Jánoš vlastnil, prekvapení. "Človek, ktorý chce mať zbraň takéhoto kalibru musí byť superodolný voči skratom," tvrdí poslance Martin Fecko.

Vášnivý poľovník a majiteľ brokovníc, guľovníc a krátkych zbraní je Zsolt Simon. O funkčných samopaloch do svojej zbierky vraj ani len nesníval. "Neviem, kto a prečo potrebuje mať samopal v držbe," hovorí.

Na rozdiel od Simona, poslanec Fecko ozbrojeným poľovníkom síce nie je, ale z detstva vlastní legendárnu vzduchovku. Od samopalov by dal ruky preč.

Ani Smerák Dušan Jariabek o vášni jeho už exkolegu Jánoša donedávna netušil. "Štandardnému človeku, nazvime to takto, takáto zbraň nemôže chýbať," povedal.

Zbraň prezidenta Kisku

Prezídium policajného zboru údajne nevedie záznam o tom, kto z členov parlamentu má v držbe takzvané zakázané zbrane, minimálne od roku 2010 na špeciálnu výnimku. Exminister obrany Ľubomír Galko by takúto možnosť pre civilistov reálne zrušil. "Nevidím žiadne opodstatnenie, aby poslanec mal takéto zbrane k dispozícii," vyhlásil.

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej hromadne účinné zbrane pre civilistu nespĺňaju kritéria zberateľskej vášne ani atribúty nutnej obrany. "Nie je to prirodzené, ani normálne a predovšetkým to nie je žiadúce," tvrdí.

Podľa zistení TV JOJ mal donedávna blízko k zbraniam i prezident Andrej Kiska Dnes už ale zbrojný preukaz nevlastní a preto svoju osobnú zbraň odovzdal do policajnej úschovy.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy