Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Manželka exposlanca Jánoša po jeho prepustení na kauciu: Máme strach
Zdielať na

Manželka exposlanca Jánoša po jeho prepustení na kauciu: Máme strach

PRIEVIDZA / Manželka exposlanca Vladimíra Jánoša sa naďalej bojí o život. Potom, čo jej manžela sudkyňa nevzala do väzby, má obavy o svoju bezpečnosť.

Už v minulosti na neho podala trestné oznámenie, ktoré po dvoch dňoch stiahla. Vtedy tvrdila, že si všetko vymyslela. Dnes hovorí, že ju k tomu donútil manžel.

Majú strach

Manželka Vladimíra Jánoša Iveta nesie prepustenie svojho manžela ťažko. Tvrdí, že má strach. "Mám hlavne strach o dcéru, pretože manžel je manipulátor," tvrdí Iveta Jánošová. "Už toho máme dosť," dodáva Jánošová.

Sudkyňa okresného súdu v Prievidzi Jánoša do väzby nevzala. Exposlanec sľúbil, že povedie riadny život a zložil kauciu 20 tisíc eur. "Manžel si to zabezpečil po finančnej stránke," tvrdí Iveta Jánošová.

Nesmie ich kontaktovať

Vladimír Jánoš nesmie svoju dcéru a manželku nijako kontaktovať a priblížiť sa k nim na vzdialenosť piatich metrov. O Jánošovom ďalšom osude bude rozhodovať krajský súd v Trenčíne. Prokurátor podal proti jeho prepusteniu sťažnosť. Ak jej senát vyhovie, pôjde do väzby.

Jánošová má podľa vlastných slov s manželom problémy viac ako desať rokov. Trestné oznámenie podala aj 30. mája 2005. O dva dni neskôr ho stiahla. Vtedy ju podľa jej tvrdenia ohrozoval so zbraňou. "Po manželovom hodinovom dohováraní som bola donútená stiahnuť výpoveď," hovorí Iveta Jánošová.

Pozrite si rozhovor s Ivetou Jánošovou:

Výška kaucie je na sudcovi

Kaucia 20 tisíc eur vyvolala na verejnosti diskusiu o tom, či je táto suma dostatočná a či je bežné, aby sa pri tak závažných obvineniach vôbec k nej pristúpilo.

"Všetky dôvody väzby sú fakultatívne. Sudca zvažuje všetky okolnosti a tak dospeje k záveru. V tomto prípade dospel k tomu, že postačí finančná záruka," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Podľa informácií TV JOJ neexistuje ani spodná ani horná hranica výšky kaucie. Je to na sudcovom rozhodnutí. 

Za rok 2014 bolo za týranie blízkej a zverenej osoby odsúdených 134 ľudí. Bezpodmienečne 48, s podmienkou vyviazlo 86 páchateľov. Pozrite si analýzu Novín o 17-ej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy