Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenský paradox: Čím má škola viac detí, tým menej peňazí dostane
Zdielať na

Slovenský paradox: Čím má škola viac detí, tým menej peňazí dostane

RUŽINDOL / Čím viac žiakov, tým menej peňazí. Financovanie škôl na Slovensku je nastavené tak, že školy s väčším počtom žiakov podporujú školy s nižším počtom.

Ak má škola do 150 žiakov, dostane kompenzačný príplatok navyše. Ak je žiakov viac, tento príplatok je minimálny alebo žiadny.

Ubúdajú peniaze

Podľa školských normatív pri počte 150 až 200 žiakov v škole, žiaci pribúdajú a peniaze ubúdajú. S týmto problémom sa potýkajú aj v základnej škole v Ružindole (okres Trnava). "Zistili sme, že nám pribudlo 15 žiakov a v rozpočte to znamená mínus tri tisíc eur," uviedol riaditeľ základnej školy v Ružindole Ján Morong.

Týmto spôsobom sa podporujú školy, ktoré majú málo tried. "Normatív na žiaka neklesá so zvýšujúcim sa počtom žiakov," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

"Klesá kompenzačný príspevok, čo je o takmer o 50 percent vyšší v školách s menším počtom žiakov, aby mohli naplno fungovať," dodala Dupaľová Ksenzsighová.

Neexistujúci žiaci

Podľa slov riaditeľa základnej školy je podľa tohto spôsobu financovania v školách viac detí ako v skutočnosti. "Rozdiel medzi skutočným počtom žiakov a prepočítaným je okolo 150 až 160 tisíc žiakov. Sú to neexistujúci žiaci, na ktorých dostávajú samosprávy peniaze," tvrdí Ján Morong.

Vzhľadom na to, že si škola vytvorila spoločný školský obvod, musia zvýšiť počet tried. "Do prvého ročníka sme zapísali 30 žiakov. Musíme vytvoriť dve triedy a priestory na to nemáme," uviedla zástupkyňa riaditeľa Ľudmila Kloknerová.

Pozrite si reportáž Ruslany Kurilcovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy