Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V nedeľu otvorili druhý pilier. Fico nemá rád sporenie
Zdielať na

V nedeľu otvorili druhý pilier. Fico nemá rád sporenie

BRATISLAVA / V nedeľu sa opäť otvoril druhý dôchodkový pilier. Presadila to Ficova vláda a opozícia ju za to znova kritizuje. Ľudia sa teda budú môcť vrátiť do prvého, štátneho piliera, ak uznajú za vhodné. Zároveň však do druhého, sporivého piliera budú môcť vstúpiť osoby, ktoré v ňom ešte nie sú.

Minister práce Richter povedal, že už v pondelok začnú ľuďom posielať listy, aby sa mohli zodpovedne rozhodovať. "Každý jeden sporiteľ obdrží veľmi konkrétnu informáciu vzhľadom na doterajšie 10-ročné fungovanie druhého piliera, zhodnotenie v jednotlivých položkách a zároveň z toho vyplývajúce odporúčanie," povedal.

Zmocnenie sa peňazí

Opozícia opakované otváranie systému dlhodobo kritizuje. Podľa nich chce Smer odtiaľ vyhnať čo najviac zodpovedných sporiteľov a zmocniť sa ich súkromných peňazí.

"To, že Fico už štvrtýkrát  otvára druhý pilier, to je len znakom, že nemá rád sporenie. To je zlá vizitka tejto vlády," myslí si bývalý minister práce Július Brocka.

Majetok v druhom pilieri

"Má poslúžiť Smeru na to, aby získal od sporiteľov veľké množstvo prostriedkov, ktoré potom môže samozrejme ľubovoľne využiť vo svoj prospech," tvrdí bývalý minister práce Ľudovít Kaník.

Súhrnný majetok ľudí, ktorí si sporia v druhom pilieri, už dosiahol takmer 6 miliárd 600 miliónov eur a stále rastie. Postoj Roberta Fica k druhému pilieru je dlhodobo jasný.

"Celý druhý pilier je o ničom. Ja by som do neho nedal ani deravý groš," hovorí premiér. 

Tri mesiace

Liberálny poslanec Chren si je však istý, že medzi jeden a pol miliónov sporiteľov v druhom pilieri je aj mnoho voličov či sympatizantov Smeru. "Je úplne jasné, že keď ide o ich vlastné dôchodky, tak aj voliči Fica veria peniazom, ktoré majú fyzicky na svojom osobnom účte a nie prázdnym rečiam veľkohubého politika," vysvetľuje poslanec Martin Chren.

Na uvažovanie o svojej druhopilierovej dôchodkovej budúcnosti budete mať tri mesiace, pretože 15. júna sa systém opäť zatvorí.

Téme sa venuje redaktor Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy