Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza šikanovania rómskych detí nekončí. Pollák má eso v rukáve
Zdielať na

Kauza šikanovania rómskych detí nekončí. Pollák má eso v rukáve

Poslanec za OĽaNO Peter Pollák požiadal generálneho prokurátora Slovenskej Republiky Jaromíra Čižnára o dohľad v kauze šikanovania rómskych chlapcov na košickej policajnej stanici. V rukách má eso, ktoré by pri dokazovaní viny policajtov v odvolávacom procese mohlo zavážiť. Upozorňujeme, že obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Po dvoch týždňoch, kedy desať obžalovaných policajtov senát oslobodil, pretože video, na ktorom si samotní policajti nahrali ponižovanie detí, súd ako dôkaz neuznal, sa splnomocnenec vlády pre rómske komunity rozhodol do odvolávacieho procesu vstúpiť prostredníctvom generálnej prokuratúry.

"Podľa súdu sa skutok nestal. K tomuto záveru súd dospel po vykonaní rozsiahleho dokazovania a po vyhodnotení jednotlivých dôkazov," informuje hovorkyňa súdov v Košiciach Marcela Gálová.

Podobná sporná kauza

"Požiadal som generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o dohľad nad zabezpečením spravodlivosti, pretože som presvedčený, že prvostupňový súd nebral do úvahy videozáznam neoprávnene," hovorí splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Za svoje eso v rukáve považuje rozhodnutie ústavného súdu z roku 2001, ktorý v podobnej spornej  kauze rozhodol v prospech poškodených. Na petičnej akcii s názvom Petícia za vyvesenie tibetskej vlajky, mestskí policajti v Prešove zakázali dvom aktivistom natáčať  policajný zákrok s tým, že bez udelenia predošlého súhlasu si neprajú byť snímaní, pretože im to narúša súkromie.

Súhlas je na hrane

Kameraman sa obrátil na  ústavný súd,  pretože konanie polície považoval za nezákonne a neústavné. Ten im dal za pravdu.

"Verejný činiteľ, policajt, je povinný strpieť zaznamenávanie výkonu svojej služobnej činnosti na obrazovo ­ zvukový záznam," píše sa v náleze Ústavného súdu.

"Ak ústavný činiteľ vykonáva svoju činnosť navonok a koná protiprávne a niekto ho pritom zaznamenáva, tak  tento dôkazový materiál by mal byť použitý v súdnom procese," tvrdí Pollák.

V prípade košických policajtov boli nahrávaní na policajnej stanici, ktorá je vo vlastníctve štátu počas pracovnej služby. Súhlas či nesúhlas s nahrávaním  teda podľa Petra Polláka je na hrane.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy