Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Z bratislavského kameňolomu Srdce odvážajú toxické látky
Zdielať na

Z bratislavského kameňolomu Srdce odvážajú toxické látky

BRATISLAVA / Z kameňolomu Srdce v bratislavskej Devínskej Novej Vsi začali dnes odvážať toxické gudróny. Ako informoval člen združenia projektu Kamenné srdce a zástupca spoločnosti A.S.A. Václav Mazura, zatiaľ z kameňolomu vyviezli približne 12 tisíc ton kontaminovanej zeminy. Ukončenie prác sa predpokladá v priebehu apríla.

"Gudróny budú prepravované v uzatvorených alebo zaplachtovaných kontajneroch, takže pri ich preprave nehrozia obyvateľom žiadne riziká," povedal Mazura.

Kyslý zápach

Jediné, čo v súvislosti s odvozom gudrónov môžu obyvatelia zaznamenať, je podľa neho mierne kyslý zápach. "Je to preto, lebo gudróny v sebe obsahujú aj kyselinu sírovú, ktorá uvoľňuje kysličník siričitý," povedal s tým, že množstvá plynu, ktoré sa uvoľňujú, nie sú nijako nebezpečné.

Podľa Mazuru plánujú z kameňolomu vyviesť spolu 50 tisíc ton zeminy a gudrónov. "My sa snažíme denne odviesť okolo 500 ton," povedal.

Gudróny podľa Mazuru spracujú na alternatívne palivo, ktoré je možné energetický zhodnotiť.

V kameňolome sa začalo s odvozom toxických gudrónov:

SITA

Starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor podľa vlastných slov zápach pri odvoze kontaminovanej zeminy nezaznamenal. "Ja sám som tu pritom prakticky každý deň," povedal. Podľa Jambora je pochopiteľné, že ak v oblasti, kde bol dvadsať rokov pokoj, začnú jazdiť nákladné autá, ľudia cítia isté nepohodlie.

Likvidácia továrne Apollo

Dôležité však podľa neho je, že sa mestská časť zbaví 50 tisíc ton chemického odpadu. Gudróny sú kyselinové smoly a kaly, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri čistení ropy. Do Devínskej Novej Vsi ich priviezli v roku 1963 v rámci likvidácie továrne Apollo.

Gudróny sú vedľajším produktom pri čistení ropy:

SITA

Kameňolom Srdce podľa odborníkov nie je vhodným miestom na skládku podobných látok vzhľadom na blízkosť obytných domov a tiež chránenej krajinnej oblasti. Celkové náklady na projekt Kamenné srdce by mali dosiahnuť 12 miliónov eur. Potrebné finančné prostriedky vyčlenilo z Operačného programu Životné prostredie ministerstvo životného prostredia.

V kameňolome Srdce sa nachádza 30 800 metrov kubických toxínov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy