Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Koniec toxínom, kameňolom Srdce vyčistia
Zdielať na

Koniec toxínom, kameňolom Srdce vyčistia

BRATISLAVA / Na Slovensku existujú miesta, kde ľudia žijú v bezprostrednom susedstve s toxickým odpadom celé desaťročia. Darmo sa sťažovali a bojovali za zrušenie skládky. Peniaze na odstránenie doposiaľ neboli. Čo sa však zmenilo.

V starom kameňolome s poetickým názvom Srdce sa ukrývajú desaťtisíce metrov kubických starého toxického ropného odpadu. Obyvatelia Devínskej Novej Vsi bojujú proti jedovatému odpadu s názvom gudrón už roky.

"Niektorí z nás žili s gudrónmi štyridsať a viac rokov. Mojou najväčšou radosťou je, že to ide konečne preč," priznáva starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Milan Jambor.

V starom kameňolome sa nachádzajú zbytky kyseliny sírovej, ropy a ďalšie odpady.

"Je to 30 800 metrov kubických voľne uloženého v lome. Tento materiál je v zime tuhý, v lete polotekutý a relatívne cítiť zápach," ozrejmuje Peter Sekula, zástupca združenia realizátorov projektu.

Ľahšia likvidácia

Počas zimy, keď sú gudróny tuhé, je ľahšie ich zlikvidovať. V tom ľuďom pomôžu baktérie. "Sú baktérie, ktoré sa aplikujú do zemín. Tieto baktérie odstraňujú kontaminant. Slúži im ako potrava," dodáva Sekula.

Na odstránie našli po rokoch i finančné prostriedky. "Použijeme peniaze z eurofondov, aby sme pomohli odstrániť túto environmentálnu záťaž. Celý projekt bude stáť asi dvanásť miliónov eur," konštatuje minister životného prostredia Peter Žiga.

Súvisiace články