Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Kameňolom Srdce už čistia. Toxíny prevážajú odokryté, tvrdia domáci
Zdielať na

Kameňolom Srdce už čistia. Toxíny prevážajú odokryté, tvrdia domáci

BRATISLAVA / Obyvatelia Devínskej Novej Vsi dlhé desaťročia bojovali za zrušenie skládky s jedovatými látkami. S likvidáciou sa už síce začalo, ale ich obavy o vlastné zdravie sa neutíšili. Prevážaná surovina totiž podľa nich nie je vždy zakrytá.

V kameňolome sa nachádza až 30 800 metrov kubických starého toxického ropného odpadu. Na likvidáciu vyčlenili kompetentní financie.

"Našli sme prostriedky z európskych fondov na to, aby sme pomohli odstrániť túto environmentálnu záťaž," vyjadril sa pred časom minister životného prostredia Peter Žiga.

Obyvatelia ale z prevozu zeminy majú obavy. Sklad s jedovatou hmotou majú neďaleko svojich obydlí. To, že ho odvezú, vítajú, no problém je, že prevážaná surovina nie je vždy zakrytá.

"Vidím tie kamióny, keď tadeto chodia. Nie sú natočené a je to cítiť," povedal jeden z obyvateľov.

Prevoz kontrolujú

Ťažbu gudrónov skontrolovalo aj ministerstvo životného prostredia. Okamžite urobilo opatrenia.

"Momentálne automobily prevážajú len vrchnú vrstvu zeminy, ktorá neohrozuje zdravie ľudí," uviedla hovorkyňa projektu Denisa Vološčuková.

"Napriek tomu ministerstvo okamžite nariadilo zodpovednej spoločnosti, aby odpad z tohto miesta sanácie odvážalo len na zakrytých automobiloch," dodal hovorca ministerstva Maroš Stano.

Hoci sa nenašli žiadne porušenia povolenia na sanáciu, vozidlá musia jazdiť so zakrytým nákladom.

"Naďalej budú kontroly pokračovať. Aj niekoľkokrát mesačne. Na situáciu sa pozrie aj Slovenská inšpekcia životného prostredia," uzavrel Stano.

Prevoz gudrónov z Devínskej Novej Vsi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy