Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Registrované partnerstvá? Priekopníkmi boli Dáni
Zdielať na

Registrované partnerstvá? Priekopníkmi boli Dáni

BRATISLAVA / Blížiace sa referendum je témou, ktorá rozdeľuje spoločnosť. V otázkach adopcie detí homosexuálmi, či registrovaných partnerstiev, nie je jednotná ani Európska únia.

Ako prvé na svete prijalo zákon o registrovanom partnerstve Dánsko. To bolo ešte v roku 1989. Nasledovali potom ďalšie členské krajiny a niektoré umožnili aj uzatvárať manželstvo. Trend registrovaných partnerstiev k nám ide od západu.

Už takmer 15 rokov sa môžu uzatvárať napríklad v Nemecku, Belgicku, či Holandsku.

"V rámci EÚ máme aj krajiny, ktoré pripúšťajú možnosť uzatvárať homosexuálom nielen manželstvá, ale aj adopciu detí. Sú to krajiny ako Holandsko, Španielsko a Belgicko," vymenováva analytik Miroslav Hajnoš.

Správa Lunacek

No a napríklad už aj neďaleká Viedeň plánuje získavať homosexuálne páry k starostlivosti o nezaopatrené deti. V susednom Česku, na rozdiel od Slovenska, zase môžu českí homosexuáli uzatvárať registrované partnerstvá. Poľsko je na tom podobne ako Slovensko.

Pokusy o zavedenie rovnakých práv pre všetkých boli už aj v Bruseli. Išlo o takzvanú správu Lunacek. Jej cieľom je zaviazať členské krajiny Únie, aby zrovnoprávnili predovšetkým homosexuálov. Aj táto správa, podobone ako referendum na Slovensku, postavila europoslancov proti sebe.

Suverénne rozhodnutie

"Mám vážne námietky. Niektoré základné požiadavky v nej vytvárajú špeciálny vplyv pre lobby ľudí s okrajovým sexuálnym cítením a to mimo demokratických procesov," povedal europosklanec Branislav Škripek.

"Považujem za suverénne rozhodnutie každého členského štátu, či chce alebo nechce uznať registrované partnerstvá," myslí si europoslanec Štefanec.

Nakrúcal redaktor Adam Zavřel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy