Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Starosta Žipova má problém. Sedí na dvoch stoličkách
Zdielať na

Starosta Žipova má problém. Sedí na dvoch stoličkách

ŽIPOV / Starosta Žipova (okres Prešov) Pavol Janus sa dostal do rozporu so zákonom. Pracuje v štátnom úrade a to je s funckou starostu nezlučiteľné. Bude si musieť vybrať.

Pavol Janus vyhral komunálne voľby a stále pracuje na okresnom úrade v Prešove. Podľa slovenských zákonov je to problém.

Novozvolený starosta je presvedčený, že si zákony navzájom odporujú. Kým zákon o obecnom zriadení podľa neho spomína nezlučiteľnosť len vysokých štátnych úradníkov, zákon o štátnej službe je už obšírnejší.

"Predpokladal som, že keď v zákone 369 sa vylučuje len vedúci štátny zamestnanec so starostom, tak môžem kandidovať," hovorí Pavol Janus.

Musí si vybrať

Právnik má však na danú vec jasný názor. Rovnako ako Združenie miest a obcí Slovenska. Podľa nich si bude starosta a štátny úradník v jednej osobe, musieť vybrať. 

"Zákon o štátnej službe jasne stanovuje nezlučiteľnosť funkcie starostu s vykonávaním štátnej služby," hovorí Michal Jesenko z Fakulty verejnej správy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. 

"Vyplýva mi z toho, že štátni zamestnanci majú obmedzené právo byť volení," dodáva starosta Žipova.

Janus: zrejme zložím funkciu starostu

Ako starosta malej obce má len tretinový úväzok aj plat. V rovnakom pomere chcel venovať svoj čas obecnému úradu a ušetriť v obecnej kase

Jeho zamestnávateľ pozerá na zákon striktne. A ten také niečo nedovoľuje. "Prakticky nastúpil na služobné voľno a môže vykonávať funkciu starostu," hovorí prednosta Okresného úradu v Prešove Emil Chlapeček. 

"Vzhľadom na to, aký je výsledný plat starostu na tretinový úväzok, tak sa zrejme rozhodnem položiť funkciu starostu," uviedol Pavol Janus. Ak sa starosta Žipova vzdá starostovského mandátu, budú v obci nové voľby.

Pozrite si reportáž Vlada Jureka:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy